Region

U Severnoj Makedoniji aktivno 12 požara: Gore dva nacionalna parka i jedno zaštićeno područje

Komentari

Autor: Tanjug

15/08/2024

-

21:25

U Severnoj Makedoniji aktivno 12 požara: Gore dva nacionalna parka i jedno zaštićeno područje
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Tri er traktora i dva helikoptera od jutros gase požar u Nacionalnom parku Galičica u Severnoj Makedoniji. 

Danas je u Severnoj Makedoniji aktivno 12 požara, a sedam je pod kontrolom. Pored požara u Galičici i dva u Bitolju, i dalje gori borova šuma na potezu od lovišta Jasen do sela Belica.

Aktivnih požara ima i u opštinama Kočani i Makedonska Kamenica, Dolneni na dve lokacije, u Mavrovu, Plašnici, Probištipu.

Kako prenosi Telma.mk, pogled sa ohridske i prespanske strane je dramatičan, što ovih dana izaziva veliku uznemirenost građana, posebno turista koji su sinoć napustili izletišta koja su bila u dimu.

Požar ovde bukti već 10 dana i u Centru za upravljanje krizama kažu da se vodi stalna borba sa požarom, koji je nepristupačan teren na nadmorskoj visini većoj od 2.000 metara, a neeksplodirane granate dodatno otežavaju gašenje, zbog čega je požar iz visoke zone je prodrla u bukovu šumu. 

profimedia

 

Gradonačelnik Ohrida Kiri Pecakov optimistično se nada da će požar biti ugašen tokom dana.

Trenutno su tri er traktora i dva helikoptera gase vatru sa tri strane, ohridske, prespanske i albanske strane. 

Požar je pod kontrolom jer nema opasnosti po naseljena mesta, ali je i dalje aktivan. Problem je velik jer je upravo na mestima gde je vatra prošla, linija fronta iz Prvog svetskog rata, a samo juče je bilo 40 eksplozija, kaže Pecakov. 

Bitolj jutros osvanuo obavijen dimom

Bitolj je jutros osvanuo obavijen dimom od dve aktivne vatre. Jedna koja je cele nedelje besnela pod Kajmakčalanom u marivovskim selima, a druga u Potpelisteriju nad bitoljskim selima Velušina i Ostreč.

Bitoljski vatrogasci, volonteri, zaposleni u REK-u i lokalno stanovništvo vodili su žestoke borbe sa vatrenom stihijom do kasno u noć da spasu selo Paralovo iznad kopa Suvodol, gde je izgorelo nekoliko starih kuća.

A u Potpelisteriju sinoć je došlo do borbe da vatra ne uđe u Nacionalni park Pelister, gde se teškom mehanizacijom prave obruči. U dobrovoljnom udruženju "Arhangel" kažu da je požar trenutno pod kontrolom.

"U Paralovu je izgorelo nekoliko vikendica, manastir je pod kontrolom, čekamo da vatra stigne na drugu stranu da ga ugasimo vatrogasnim vozilima. U Ostreču se taktizira da se promeni pravac kako se ne bi išlo u Nacionalni park Pelister", kaže Aleksandar Angelevski, iz DPD "Arhangel" - Bitolj.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa