Region

Tenzije između Podgorice i Zagreba: Kako su crnogorski političari postali persone non grata zbog osude ustaških zločina

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/07/2024

-

13:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Tenzije u regionu kao da se ne smiruju, a najnovija je izbila između Zagreba i Podgorice, kada je juče saopšteno da je hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova proglasilo tri crnogorska političara personama non grata. U pitanju su Andriju Mandića, predsednik Skupštine Crne Gore, Milan Knežević, poslanik u Skupštini Crne Gore i Aleksa Bečić, potpredsednik Vlade Crne Gore. I dok ih iz Hrvatske poručuju da je to njihovo suvereno pravo iz Crne Gore optužbe da se moderna Hrvatska poistovetila sa NDH. 

"Upravo ove osobe koje smo naveli i u saopštenju, svojim su, ja bih rekao sustavnim radom i aktivnostima, upravo vodili do pogoršanja i do situacije kada su odnosi između dve države narušeni. Uprkos činjenici da je Hrvatska 32 godine, od samih početaka naše suverenosti, podržavala Crnu Goru prema evropskom putu", naveo je u obraćanju medijima ministar spoljnih poslova Hrvatske Goran Grlić Radman.

Kako je naime, prethodno, navedeno u noti upućenoj Ambasadi Crne Gore u Zagrebu, crnogorski političari su proglašeni nepoželjnima u toj državi zbog sistemskog delovanja na narušavanju dobrosusedskih odnosa sa Hrvatskom i "kontinuiranog zloupotrebljavanja Hrvatske u unutrašnje političke svrhe". 

"Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova žali što je većina u Skupštini Crne Gore odlučila da zanemari kontinuirane pozive Republike Hrvatske da ne povlači poteze koji bi se na negativan način mogli odraziti na naše bilateralne odnose i evropski put Crne Gore. U tom kontekstu, delovanje spomenutih političkih zvaničnika posebno se izdvaja, a njihovo postupanje nikako se ne može smatrati dobronamernim i dobrosusedskim u odnosu na Republiku Hrvatsku niti je saglasno deklarisanom cilju članstva Crne Gore u Evropskoj uniji", navodi se u saopštenju.

Pixabay

 

Dobrosusedski odnosi, kako se dodaje u saopštenju, jedan od ključnih elemenata procesa proširenja kao i procesa stabilizacije i pridruživanja, kao i jedan od ključnih kriterijuma za ocenjivanje napretka u pristupnom procesu Crne Gore, skladno Pregovaračkom okviru Evropske unije za Crnu Goru.

Plenković podržao zabranu za Mandića, Bečića i Kneževića

Hrvatski premijer Andrej Plenović složio se sa  notom Ministarstva spoljnih i evropskih poslova, kojom je Hrvatska nepoželjnima proglasila tri politička lidera u Crnoj Gori, Andriju Mandića, Aleksu Bečića i Milana Kneževića. 

Plenković je na otvorenom delu sednice Vlade rekao da se slaže sa tom odlukom, zbog izjava crnogorskih političara koje, kako je rekao, idu u smeru narušavanja odnosa dveju država

"Hrvatska podržava evropsku Crnu Goru, podržava proces pristupanja Evropskoj uniji i zalagala se za napredak na evropskom putu Crne Gore. Republika Hrvatska očekuje da će se Crna Gora ponašati u skladu s evropskim vrednostima i u evropskom duhu te da će svoje napore usmeriti na daljnje ispunjavanje uslova i merila u pristupnom procesu", zaključuju iz hrvatskog ministarstva.

Mandić: Neočekivano je da se moderna Hrvatska poistovetila sa NDH

"Mislim da nijedan dobronamerni čovek nije mogao očekivati da će se moderna Hrvatska poistovećivati sa (Pavelićevom) NDH na način što će liderima tri stranke koji su osudili najstravičniji zločin zabraniti ulaz u Hrvatsku. Ono što je posebno važno je da Crna Gora ostaje posvećena izgradnji dobrosusedskih odnosa i iako smo iznenađeni, nećemo preduzimati recipročne mere", rekao je Mandić u Skupštini Crne Gore.

Dodao je da je pozvao delegaciju hrvatskog sabora da poseti Crnu Goru kako bi sa kolegama iz cnrogorskog parlamenta uklonili nedoumice oko Rezolucije.

"To je naša mera pripadnosti narodima koji baštine tekovine slobode, istine, pravde i mira. Taj poziv ponavljam i danas. Smatram da u XXI veku ne mogu postojati ideologije koje oživljavaju fašizam i nacizam. Usvajanjem Rezolucije o Jasenovcu napravili smo civilizacijski iskorak i da iskažem zadovoljstvo što su svi poslanici u Skupštini Crne Gore, bez obzira jesu li ili ne glasali za Rezoluciju saopštili da je Jasenovac – genocid", naveo je Mandić.

Na hrvatsaku notu reagovao je i Bečić koji je poručio da je "ako dobro razume, jer se nije bavio Hrvatskom u svojim javnim nastupima, niti je poslanik, Hrvatska ga proglaslila nepoželjnim, jer su poslanici partije čiji je predsednik glasali za Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu".

"Mada, ima još predsednika partija koje su glasale i članovi su Vlade, tako da kriterijuma očito da nema. Ima politike, kao i ranije u odlukama nekih drugih suseda", rekao je Bečić.

Medojević: Crnogorska vlada mora da odgovori recipročno

Predsednik Pokreta za promene (PzP) Nebojša Medojević pozvao je crnogorsku Vladu da odgovori recipročnim merama Hrvatskoj i zaštiti dignitet zemlje, nakon što je zvanični Zagreb danas uputio notu Ambasadi Crne Gore u Hrvatskoj kojom se trojica političkih lidera proglašavaju personama non grata. 

"Vlada mora odgovoriti recipročnim merama i proglasiti predsednika Sabora, potpredsednika Vlade Hrvatske i nekog od lidera parlamentarne većine personama non grata. Ne ulazeći u motive i razloge kojim se Vlada Hrvatske rukovodila, ova mera zahteva hitan odgovor Vlade Crne Gore i aktiviranie principa reciprociteta", saopštio je Medojević.

"Drage komšije, kao nacionalni Crnogorac i predsednik građanske partije u kojoj su evo 10 godina kao braća deluju zajedno ljudi svih vera i nacija, nikada nisam ni ja ni partija koju predvodim delio žrtve po veri i naciji, zato smo uvek sve genocide i zločine osudili, uvek ističući i zapisujući po više puta da je odgovornost individualna, te da ni jedan narod nije i ne može biti genocidan, jer ljude nikada nismo delili osim na ljude i one druge. To je građanska, evropska i civilizacijska vrednost", naveo je Bečić.

Komentarišući to da je zajedno sa dvojicom svojih kolega postao nepoželjan u Hrvatskoj, predsednik Demokratske narodne partije Milan Knežević rekao je "izgleda da su ustaše i nacisti pobedili".

"Znači moj đed Milan, po kome nosim ime zalud je poginuo na Đurđevdan 1945. oslobađajući Karlovac od ustaša i nacista. Izgleda su oni pobedili, a mi izgubili", napisao je Knežević na društvenim mrežama.

U post skriptumu, Knežević je u svom maniru dodao: "Ubiće me žena, propade nam rezervacija za Rovinj".

Kako je ko reagovao na društvenim mrežama na to što su tri crnogorska političara proglašena personama non grata, pogledajte u KOCKI:

Euronews Srbija

Komentari (0)

Evropa