Region

Dodik: Proglasićemo nezavisnost ako pokušaju da nam oduzmu imovinu

Komentari

Autor: Tanjug

07/07/2024

-

10:21 >> 12:35

Dodik:  Proglasićemo nezavisnost ako pokušaju da nam oduzmu imovinu
Tanjug/Strahinja Aćimović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će Srpska proglasiti nezavisnost od BiH ukoliko vlasti u Sarajevu, uz podršku međunarodne zajednice, pokušaju da joj oduzmu imovinu.

"Zapad decenijama ne krije da namerava da ukine Republiku Srpsku, da potpuno umanji njen značaj i tako stvori centralizovanu i unitarnu BiH. Ako svetska zajednica pokuša da nametne zakon o imovini, Republika Srpska neće oklevati da proglasi nezavisnost", rekao je Dodik u intervjuu za RIA Novosti.

Istakao je da Republika Srpska neće dozvoliti da BiH uđe u NATO.

"Biću jasan: Bosna i Hercegovina neće ući u NATO, imajući u vidu proceduru i zakon prema kojima Parlamentarna skupština mora, na osnovu većine predviđene za donošenje odluka, postići saglasnost o tom pitanju. Znači, ta saglasnost ne može i neće biti postignuta", rekao je Dodik.

Dodao je da Srbi nikad neće zaboraviti stradanja nevinih civila i da zato Srpska nikada neće dati saglasnot da BiH uđe u NATO.

Svaka generacija srpskog naroda ima svoju Kozaru

Dodik je ranije danas izjavio da je Kozara, jedno od mnogobrojnih mesta monstruoznog stradanja nedužnih Srba, krvava epopeja, te da u istoriji srpskog naroda nije bilo nijedne generacije koja nije doživela "svoju" Kozaru.

Dodik je, povodom obeležavanja 82 godine od Bitke na Kozari, rekao za Srnu da je legendarna planina Kozara samo jedan od svedoka srpske muke, patnje i stradanja od nemačkih nacista i ustaša u Drugom svetskom ratu.

Prema rečima Dodika, o kakvom pogromu i dobro isplaniranom genocidu nad srpskim narodom, decom, ženama i starcima je reč, govori i tužna činjenica da su sva sela na Kozari 1942. godine ostala bez muške glave, a da su posle Drugog svetskog rata Kozarčani 18 godina čekali na prvog regruta za vojsku.

Na Mrakovici će danas biti obeležene 82 godine od Bitke na Kozari, tokom koje je ubijeno oko 40.000 srpskih civila, a 68.000 je odvedeno u logore, među kojima više od 23.000 dece. Ceremoniju zajednički organizuju Odbori za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Srpske.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa