Evropa

Fico odbacio "smešne direktive iz EU": Želi da ubedi Ukrajinu da zadrži tranzit ruskog gasa i nafte

Komentari

Autor: Tanjug

05/10/2024

-

19:45

Fico odbacio "smešne direktive iz EU": Želi da ubedi Ukrajinu da zadrži tranzit ruskog gasa i nafte
Fico odbacio "smešne direktive iz EU": Želi da ubedi Ukrajinu da zadrži tranzit ruskog gasa i nafte - Copyright Facebook/Robert Fico/Screenshot

veličina teksta

Aa Aa

Slovački premijer Robert Fico izjavio je danas da želi da ubedi ukrajinsku stranu u potrebu očuvanja tranzita energenata (nafte i gasa) preko Ukrajine na zajedničkom sastanku vlada Slovačke i Ukrajine u ponedeljak, 7. oktobra.

"Želimo da to postignemo tako što ćemo ubediti Ukrajinu da dozvoli tranzit. I Ukrajina i Slovačka Republika su razvile energetsku infrastrukturu za tranzit nafte i gasa. Mislim da će razgovori sa ukrajinskom vladom 7. oktobra pomoći  da Ukrajina zadrži tranzit. Ne kažem da će to biti rešeno", dodao je Fico, prenosi slovački portal Aktuality.

On je odbacio "smešne političke direktive koje dolaze iz EU u tom duhu".

"Ubedićemo naše ukrajinske partnere da koriste svoju energetsku infrastrukturu za uvoz gasa i nafte u Zapadnu Evropu. I njima će ova infrastruktura biti potrebna", naglasio je on.

Fico je istakao da Slovačka podržava pristupanje Ukrajine EU, napominjući da očekuje da se Ukrajina "ponaša normalno i razumno u tom duhu", rekao je Fico. 

On je napomenuo da i Slovačka i Ukrajina dobijaju prihode od tranzita nafte i gasa preko svojih teritorija. 

Fico je ranije obećao da će sa ukrajinskim kolegom razgovarati o mogućnosti održavanja tranzita nafte i gasa kroz Ukrajinu. Prema njegovim rečima, Slovačka je značajno zainteresovana za održavanje tranzita gasa i nafte preko Ukrajine.
 

 

Komentari (0)

Evropa