Košarka

KK Crvena zvezda ogorčena: Funkcioneri ABA lige tajno pregovaraju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/10/2024

-

19:55

KK Crvena zvezda ogorčena: Funkcioneri ABA lige tajno pregovaraju
KK Crvena zvezda ogorčena: Funkcioneri ABA lige tajno pregovaraju - Copyright Euronews/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Košarkaški klub Crvena zvezda je juče u saopštenju obavestio javnost o pregovorima čelnika ABA lige sa SportKlubom o preprodaji TV prava za prenos najbolje regionalne košarke.

Naime, trenutno TV prava poseduje Arena Sport kao regionalni gigant među sportskim kanalima, koji najboljim sportskim sadržajem, uključujući vrhunski evropski fudbal, ali i najbolju regionalnu košarku, zadovoljava potrebe miliona gledalaca na prostorima bivše Jugoslavije i šire.

Kako je KK Crvena zvezda navela u svom saopštenju, u toku su "tajni pregovori" rukovodstva ABA lige, na čijem su čelu direktor lige Dubravko Kmetović i sportski direktor Milija Vojinović sa rukovodstvom SportKluba o ugovoru prema kojem će milionima korisnika kablovskih usluga kompanije Telekom Srbija, koja posluje širom Balkana, biti onemogućeno praćenje najbolje regionalne košarke.

"Da li Milija Vojinović i menadžment lige mogu da odgovore zašto su se nakon toliko godina odrekli pregovora za TV prava sa TV Arena sport koji uskoro ističe, pa su započeli “tajne” pregovore sa Sportklubom, čiji čelnici na perfidan način opipavaju puls o opstanku ABA lige?", piše u saopštenju Crvene zvezde.

Crvena zvezda je u svom saopštenju takođe optužila rukovodstvo lige za nesavestan rad i zanemarivanje sopstvenih obaveza povodom pregovora sa Evroligom o prohodnosti klubova iz regionalne lige u najbolje evropsko takmičenje, pitajući da li se rukovodstvo bavi tim problemom.

"Da li se ovih dana možda susreo (prim. aut. Milija Vojinović) sa čelnicima Eurolige i pregovarao o prohodnosti klubova koje se takmiče u ABA ka evropskoj sceni? Ili ćemo na kraju sezone opet živeti u neizvesnosti i morati da platimo ogromnu sumu da bi sebi obezbedili nešto što je posao ABA lige?", postavila je pitanje KK Crvena zvezda.

Klub je takođe izrazio zabrinutost za budućnost ABA lige, s obzirom na to da se sve ovo dešava u okolnostima u kojima se od lige "pravi pijaca i cirkus".

"Da li bi mogli javnosti da date objašnjenje kome je u interesu da od ove lige u sezoni koja je možda i poslednja, naprave pijacu i cirkus u kome će se igrati i presuđivati „za dolar više“ i nekakve bonuse, nečija obećanja i interese?", pitaju iz Crvene zvezde.

Inače, Arena Sport kao deo kompanije Telekom Srbija radi na prostoru bivše Jugoslavije i pokriva tržište Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije, a neretko je izbor gledalaca i u drugim okolnim zemljama, zbog raznovrsnosti i kvaliteta sportskog programa koji nudi.

Njena prednost u odnosu na broj gledalaca kojima je dostupna mogla bi da presudno utiče na sudbinu lige ukoliko se trenutna situacija promeni, s obzirom na ključnu podršku koju u krajnjoj meri daje i manjim klubovima, koji jesu vlasnici lige, ali bi bez jakog medijskog pokrivanja imali bi znatno otežano funkcionisanje i rad.

Eventualnim prekidom saradnje ABA lige i Arena Sporta milioni gledalaca će biti uskraćeni za praćenje najbolje regionalne košarke, dok će tek manji broj gledalaca moći da uživa u atraktivnim utakmicama, pre svega Partizana i Crvene zvezde, koji su godinama najjači klubovi ove lige, te joj direktno doprinose na popularnosti kroz svoje navijačke armije, koje po brojnosti i obimu odavno prelaze granice Srbije.

Arena Sport prenoseći utakmice ABA lige spaja doživljaj gledalaca kraj malih ekrana, posebno onih u ruralnim sredinama u kojima je u televizijsku infrastrukturu ulagao samo Telekom Srbija, a koji neretko ne mogu da prisustvuju veličanstvenim predstavama svojih ljubimaca u Beogradskoj areni, ali i svim drugim halama širom bivše Jugoslavije.

Podsećamo, ABA liga je kao takmičenje nastala 2001. godine i u prethodnih 24 godine najčešće su srpski klubovi bili šampioni, od kojih Partizan i Crvena zvezda imaju po sedam titula.

Nemerljiv doprinos ligi je dao i Telekom Srbija, koji je regionalnu košarkašku ligu podržao u dovoljnoj meri da ona iznedri učesnike Evroliginog fajnal-fora, te više puta učesnike TOP 8 tog takmičenja.

Ipak, značaj lige je u prethodnim godinama bitno degradiran, s obzirom na to da više ni pobednik ove lige nije siguran učesnik Evrolige, zbog čega su, na prvom mestu, srpski klubovi Partizan i Crvena zvezda direktno na gubitku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Sport