Region

Dodik: Savet za sprovođenje mira u BiH je "društvance bez smisla i osnova"

Komentari

Autor: Tanjug

21/06/2024

-

16:44

Dodik: Savet za sprovođenje mira u BiH je "društvance bez smisla i osnova"
Tanjug/Strahinja Aćimović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Savet za sprovođenje mira u BiH (PIK) društvance bez smisla i osnova, sa iskrivljenim ciljevima i samopogubnim delovanjem.

On je tako reagovao na jučerašnje saopštenje PIK-a u kome se tvrdi da entiteti postoje isključivo na osnovu Ustava BiH i nemaju nikakav vlastiti suverenitet i da Republika Srpska nije potpisnica Opšteg okvirnog sporazuma za mir.

Dodik je poručio da strani zavojevači nisu uspeli u namerama da svedu entitete na rang lokalnih zajednica nego su Srpskoj dali neviđenu snagu, nadljudsku visprenost i političku mudrost, prenela je Srna.

"Danas izvršioci projekta 'unitarna BiH', ne razumevajući karakter brdovitog Balkana niti nesalomivu želju srpskog naroda za opstankom, istu tu BiH iz vazalnog, potlačenog i nesamoupravnog statusa vuku u totalni nestanak i zapećak istorije", rekao je Dodik za "Banjaluka.net".

On je dodao da, istini za volju, institucija visokog predstavnika jeste dejtonska kategorija, ali nemački državljanin Kristijan Šmit nije izabran u Savetu bezbednosti UN, stoga bismo mi u RS bili rušitelji ustavnog poretka BiH kada bismo ga priznali za ono što on nije.

Dodik je istakao i da je zaključak PIK-a da "entiteti Republika Srpska i FBiH nisu države, i da postoje isključivo na osnovu Ustava BiH" pokušaj podvale za iole pismenog čoveka i dodao da su na unutrašnjem političkom planu i Republika Srpska i FBiH  države više od zajedničkog nivoa BiH.

Kako je naveo Dodik, Srpska i FBiH, kao strane ugovornice, udružile su svoje teritorije u novoformiranu BiH, predale joj samo deo sopstvenog suvereniteta koji se odnosi na međunarodni aspekt, i zadržale u potpunosti unutrašnju suverenost.

"Međutim, PIK ne propušta priliku da naglasi da 'entiteti nemaju pravo na otcepljenje', a osnovnim korišćenjem argumenta a contrario lako dolazimo do zaključka da je dozvoljeno sve ono što nije izričito zabranjeno. To je samo njihov neobavezujući stav, s ciljem da zaplaši", naveo je Dodik.

Republika Srpska, istakao je Dodik verno sprovodi i poštuje ono što je dogovoreno i potpisano, ali isto tako i odbija da primeni, poštuje i sprovodi sve što je nametnuto.

Dodik je kazao i da su nebrojenim nametanjima i svojevoljnim prekrajanjem dogovorenog i potpisanog, strani zavojevači  trajno i nepovratno oskrnavili Opšti okvirni sporazum za mir u BiH, želeći da svedu entitete na rang lokalnih organa.

Dodik je zaključio da ne samo da nisu uspeli u svojim namerama, već su Republici Srpskoj dali neviđenu snagu, nadljudsku visprenost i političku mudrost. 

"Republika Srpska jeste strana, jeste subjekt i potpisnik svih aneksa Dejtonskog sporazuma", poručio je Dodik.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa