Briselske vesti

Tužilaštvo EU pokrenulo istragu protiv bivšeg predsednika Evropske investicione banke Vernera Hojera

Komentari

Autor: Tanjug

24/06/2024

-

16:36

Tužilaštvo EU pokrenulo istragu protiv bivšeg predsednika Evropske investicione banke Vernera Hojera
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Tužioci EU zaduženi za istrage ozbiljnih finansijskih malverzacija istražuju i bivšeg predsednika Evropske investicione banke (EIB) Vernera Hojera, piše danas Politiko.

Evropsko javno tužilaštvo (EPPO) saopštilo je danas da istražuje "dve osobe osumnjičene za korupciju i zloupotrebu uticaja, kao i za zloupotrebu sredstava EU", a advokat Hojeara, koji je krajem prošle godine otišao sa funkcije predsednika EIB, potvrdio je za briselski portal da se njegov klijent suočava se sa optužbama za korupciju.

Kako su za Politiko izjavila dva neimenovana dobro upućena izvora, policija iz Nemačke i Luksemburga je poslednjih meseci zaplenila materijale povezane sa istražnim postupkom i izvršila je pretres Hojerovog prebivališta.

Hojer je preko svog advokata negirao da je izvršio bilo kakve nezakonitosti, navodeći da se istraga tužilaštva fokusira na "odlazak zaposlenog iz EIB i naknadu koju je tom prilikom dobio".

Hojerov pravni tim objašnjava da je njemu odobren paket za odlazak sa funkcije predsednika EIB u skladu sa pravilima te institucije "što ga je dovelo u fokus istrage".
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa