Briselske vesti

Šta će biti prvi zadaci novog saziva Evropskog parlamenta?

Komentari

Autor: Euronews

04/06/2024

-

12:01

Šta će biti prvi zadaci novog saziva Evropskog parlamenta?
AP/Virginia Mayo - Copyright AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Građani Evropske unije glasaće na izborima za Evropski parlament od četvrtka do nedelje, a očekuje se da će desničarske stranke ostvariti uspeh. Birači iz 27 zemalja glasaće za novi sastav EP, koji će brojati 720 članova, 15 više nego na prethodnim izborima.

Jedna od prvih odluka novog saziva biće izbor predsednika parlamenta, za šta je potrebna apsolutna većina. Nakon toga, sledeći korak je imenovanje predsednika Evropske komisije, odluka koju donose novi poslanici.

Isto važi i za buduće komesare. Sa njima će razgovarati poslanici Evropskog parlamenta, koji će odlučiti da li će ih podržati ili odbiti, piše Euronews.

Poslanici EP će zatim učestvovati u izradi nacrta zakona EU. Njihova uloga uključuje debatu, izmene i konačno pregovaranje o predlozima koje je Evropska komisija dala zajedno sa Evropskim savetom.

Iako ni parlament ni Savet nemaju pravo da pokrenu zakonodavnu proceduru, oni mogu da traže od Komisije da to učini i da iznesu predlog.

Dva druga velika zadatka parlamenta su usvajanje budžeta EU i peispitivanje spoljne politike. Ovo telo takođe mora da da zeleno svetlo za svako proširenje EU i sve sporazume o pridruživanju.

Parlament takođe ima ovlašćenje da primora Komisiju da podnese ostavku usvajanjem predloga o zabrani.

To se desilo 1999. godine, zbog skandala o prevari i korupciji, kada je cela Evropska komisija bila prisiljena od strane Evropskog parlamenta da masovno podnese ostavku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa