Privreda

Ministri poljoprivrede Srbije i Republike Srpske potpisali memorandume o saradnji

Komentari

Autor: Tanjug

07/06/2024

-

18:54

Ministri poljoprivrede Srbije i Republike Srpske potpisali memorandume o saradnji
Ministri poljoprivrede Srbije i Republike Srpske potpisali memorandume o saradnji - Copyright Tanjug/Marko Đoković

veličina teksta

Aa Aa

Ministri poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije i Republike Srpske Aleksandar Martinović i Savo Minić potpisali su Memorandum o saradnji u oblasti agrarnih plaćanja, Memoradnum o saradnji u oblasti upravljanja vodama upravljanja vodama, kao i Sporazum o saradnji u oblasti integralnog upravljanja vodama donjeg toka reke Drine.

Ministar Martinović istakao je da će na sastanku nakon potpisivanja memoranduma i sporazuma sa ministrom poljoprivrede Republike Srpske i njegovim saradnicima biti jedan širok tim ministarstva poljoprivrede Srbije, svi direktori Uprava koji su u sastavu Miinstarstva.

"Ovo je prilika da pošaljemo jednu jasnu poruku, pre svega našem narodu, da smo složni i jedinstveni u vrlo teškim trenucima za srpski narod i za Srbiju i Republiku Srpsku. Ova poseta najviše delegacije Republike Srpske Beogradu dolazi u trenutku kada se srpski narod nalazi pod veoma snažnim pritiscima, dolazi nakon što je u Generalnoj skupštini, doduše tesnom većinom, ali nekavom većinom, izglasana rezolucija o tzv. genocidu u Srebrenici koja ima za cilj da žig genocidnog naroda stavi na čelo svim Srbima", rekao je Martinović.

"Ne samo nama, nego i generacijama koje će doći posle nas mi se tome oštro suprotstavljamo, mi nismo genocidan narod, ako je bilo koji narod bio žrtva genocida to su upravo Srbi, naročito u Drugom svetskom ratu", istakao je Martinović i dodao da se to događalo naročito u tzv. Nezavisnoj državi Hrvatskoj i tokom devedesetih godina prošlog veka.

"Etnički su nas skoro potpuno očistili iz Hrvatske, etnički su očistili mnoge proistore BiH koji su tradicionalno bili srpski - Glamoč, Grahovo, Drvar i tako dalje. Ali, pokazali smo da smo uprkos tome i dalje živi, idemo dalje, borimo se i pokazjemo zajedništvo, a potpisivanjem ovih dokumenata i saradnju", rekao je Martinović.

Tanjug/Marko Đoković

 

Sutra će biti prikazana saradnja dve Vlade i naša dva predsednika, dodao je Martinović, i biti pokazano da je srpski narod jedinstven, da Drina nije granica koja  deli, već reka koja spaja.

"Dva dela, dva krila jednog istog naroda, Srbe iz Srbije i Srbe iz Republike Srpske", rekao je ministar.

Minić je zahvalio na srdačnom dočeku, koji je ocenio kao više nego bratski i prijateljski i naglasio da potpisivanjem ova tri dokumenta Srbija i Republika Srpska samo proširuju saradnju.

"Pravimo jednu veoma kvalitetnu priču sa svim onim što nas spaja - upravo dva dokumenta se eskplicitno odnose na ono što nas spaja, a to je reka Drina. Kada je u pitanju vaša Uprava za agrarna plaćanja Srbije i naša Agencija za agrarna plaćanja, vi ste tu napravili mnogo veći iskorak kada je u pitanju primena nekih informacionih sistema i načina da tu razvijemo maksimalnu saradnju", rekao je Minić.

Sa ministrom za brigu o selu Milanom Krkobabićem je, dodaje Minić, razgovarao o učešću Republike Srpske u manifestaciji "Miholjski susreti sela" koju sprovodi to ministarstvo.

"Mi imamo niz izuzetno dobrih i ustaljenih saradnji koje se odnose na promet roba, usluga, ljudi, nama je Srbija najveći, najozbiljniji i najdraži spoljnotrgovinski partner", rekao je Minić.

Rekao je da se nada da će pokazati svima onima, kojima to možda i smeta "da nas niko nikada ne može etiketirati kao nekoga ko je zločinac".

Tanjug/Marko Đoković

 

"Mi smo narod koji je ponosan, koji ima svoju istoriju i nećemo se obazirati na te stvari, želimo da pošaljemo jasnu poruku - nama je Srbija više od prijatelja, nama je Srbija roditelj, u svakom smislu te reči tako doživljavam sve vas ovde. Ne očekujemo da to bude samo pomoć, već i saradnja", poručio je Minić.

Krkobabić je istakao da su sela oličenje postojanja i Srbije i Republike Srpske.

"Najbitnija je stvar da smo konačno na pragu definisanja jasne političke volje, da Srbija i Republika Srpska u narednom periodu nastupaju jedinstveno. Ne, ovo nisu samo posete da bismo se sreli, ovo je novi pravac delovanja, pravac koji je zacrtao predsednik Vučić, a mi smo tu da to u praksi i realizujemo - saradnja ministarstva, zajedničko delovanje i postavljanje ciljeva", rekao je Krkobabić.

Dok postoje sela u Republici Srpskoj i Srbiji, dotle će i one postojati, dodao je Krkobabić, i poručio da mora da se učini sve da se sela očuvaju, revitalizuju.

Martinović je naglasio da je na sastanku i predsednika skupštinskog Odbora za poljoprivredu Marjan Rističević i da ga je pozvao, kako je rekao, jer smatra da Srbija treba da ima jednu poljoprivrednu politiku koju zajednički sprovode i Skupština i Vlada Srbije, a konkretno resorno ministarstvo.

Komentari (0)

Biznis