Novac

Predsednik američke centralne banke oprezan po pitanju smanjenja kamatnih stopa

Komentari

Autor: Tanjug

09/07/2024

-

19:24

Predsednik američke centralne banke oprezan po pitanju smanjenja kamatnih stopa
Džerom Pauel - Copyright Tanjug/AP/Jose Luis Magana

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik američke centralne banke FED Džerom Pauel je i dalje oprezan povodom smanjenja kamatnih stopa u Sjedinjenim Američkim Državama, navodi se u polugodišnjem izveštaju koji je danas predstavio američkom Kongresu.

FED ne smatra da je prikladno smanjiti ciljni opseg za stopu federalnih fondova dok ne stekne veće poverenje da se godišnja inflacija u SAD kreće održivo ka dva odsto, rekao je Pauel, prenosi Si-En-En (CNN).

Prema njegovom mišljenju, ekonomski podaci za prvi kvartal 2024. nisu doprineli većem poverenju u takav scenario, ali su najnovije informacije o inflaciji u SAD pokazala skroman napredak ka željenom cilju, objavljeno je na sajtu FED-a.

Američka ekonomija je u prvom kvartalu 2024. porasla za 1,3 odsto međugodišnje, navodi se u ranije objavljenoj proceni američke Kancelarije za ekonomsku analizu (BEA).

Privatna potrošnja za robu je pala za 1,9 odsto međugodišnje, a potrošnja za usluge porasla za 3,9 odsto.

Državna potrošnja Sjedinjenih Američkih Država je istovremeno porasla za 1,3 odsto međugodišnje, navodi se u drugoj prognozi.

Američki izvoz je u prvom kvartalu 2024. porastao za 1,2 odsto međugodišnje, a uvoz za 7,7 odsto, zaključuje se u saopštenju Kancelarije za ekonomsku analizu.     

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis