Biznis vesti

Putin: Ugovor o isporukama gasa ističe, za nastavak tranzita preko Ukrajine potrebna obnova dokumenta

Komentari

Autor: Tanjug

25/10/2024

-

22:12

Putin: Ugovor o isporukama gasa ističe, za nastavak tranzita preko Ukrajine potrebna obnova dokumenta
Tanjug/AP/Alexander Nemenov - Copyright Tanjug/AP/Alexander Nemenov

veličina teksta

Aa Aa

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da Rusija i dalje isporučuje gas u Evropu preko Ukrajine, ali da ugovor o isporukama ističe u decembru ove godine.

"Postoje dve rute (za isporuke gasa) preko teritorije Ukrajine. Jedna od njih je gasna merna stanica 'Sohranovka' koju je ukrajinska strana poprilično davno zatvorila. A što se tiče druge rute tamo gde se nalazi Sudža, naseljeno mesto - da, mi zaista još uvek isporučujemo tom rutom, isporuke i dalje idu. Ali ugovor ističe krajem ove godine, u decembru", rekao je Putin u intervjuu za  televiziju "Rusija 24", prenosi Sputnjik.

Putin smatra da Kijev ne namerava da produži tranzit ruskog gasa u Evropu 2025. godine iako je preuzela obaveze i da se pridružila evropskim zakonima, a po tim pravilima bilo je neophodno da unapred rezerviše kapacitete za isporuke.

"Rok za rezervisanje isporuka preko te rute (preko merne stanice 'Sudža'), a to je jul ove godine je prošao. Koliko znam, do sada ukrajinska strana nije preduzela nikakve napore da se nastavi taj posao. Da bi se nastavile isporuke, potrebno je, kao prvo, da se potpiše novi ugovor, a kao drugo, trebalo je u julu početi sa rezervacijom tih kapaciteta kako bi ih neko koristio", rekao je Putin.

Dodao je da Moskva ne odbija da isporučuje gas Evropi i da u te svrhe može da se koristi nekoliko ruta.

"Rusija nikada ne odbija isporuke, između ostalog ni ukrajinskom rutom, ali, sudeći po svemu, Ukrajina ne namerava to da uradi. Štaviše, nedavno su ponovili stav da ukrajinske gasne kompanije ne nameravaju da produže ili sklope novi ugovor o tranzitu sa ruskom stranom. To znači da zatvaraju tu rutu", zaključio je Putin.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u avgustu je izjavio da niko neće potpisivati sporazum sa Rusijom o produženju tranzita ruskog gasa kroz Ukrajinu, koji ističe krajem 2024. godine, dok je savetnik šefa kabineta Zelenskog Mihail Podoljak rekao da će Ukrajina obustaviti tranzit ruske nafte i gasa u zemlje EU od 1. januara 2025. godine.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis