Biznis vesti

Pozicija Srbije u snabdevanju gasom povoljnija nego pre dve godine: Šta je tome najviše doprinelo?

Komentari

Autor: Lj. Gradinac

20/10/2024

-

21:00

Pozicija Srbije u snabdevanju gasom povoljnija nego pre dve godine: Šta je tome najviše doprinelo?
Pozicija Srbije u snabdevanju gasom povoljnija nego pre dve godine: Šta je tome najviše doprinelo? - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Pozicija Srbije po pitanju snadbevanja gasom povoljnija je nego pre dve godine, rekla je nedavno ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović. Da trenutno niko nema povoljnije snabdevanje gasom u Evropi od Srbije naveo je početkom septembra generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović. Predsednik Skupštine Udruženja za gas Vojislav Vuletić smatra da je takvoj povoljnijoj poziciji Srbije doprinelo to što je stabilizovan tzv. Balkanski tok. 

Vuletić za Euronews Srbija je kaže da su svi objekti na trasi Balkanskog toka urađeni i da jednostavno nema nikakvih problema sa dopremanjem gasa iz Rusije do Mađarske. 

"To je sasvim dovoljno, imate pun kapacitet, imamo u tom gasovodu više gasa nego što je potreba na toj trasi, prema tome sigurnost i bezbednost je apsolutna", smatra Vuletić. 

Novi pravac snabdevanja 

Srbija se najvećim delom snabdeva prirodnim gasom preko Balkanskog toka, koji se nastavlja na Turski tok. 

Izgradnjom Balkanskog toka dobijen je novi pravac snabdevanja ruskim gasom, koji je po izbijanju rata u Ukrajini obezbedio Srbiji sigurnost snabdevanja i položaj tranzitne zemlje. 

Količine prirodnog gasa koje Srbija dobija preko Balkanskog toka su veoma važne za sigurnost snabdevanja srpskog tržišta, rekla je nedavno ministarka Đedović Handanović. 

 

profimedia

 

Završetkom izgradnje gasne interkonekcije Srbija-Bugarska krajem prošle godine, prvi put omogućeno je više izvora snabdevanja gasom, pre svega iz Azerbejdžana i sa LNG terminala u Grčkoj. 

Srbija će tokom predstojeće zime moći da računa na sigurne isporuke oko milion kubnih metara gasa iz Azerbejdžana, što će povećati energetsku sigurnost.

Terminal za tečni prirodni gas u Aleksandropolisu, putem kojeg će se ovaj energent isporučivati u Grčku, Bugarsku, Rumuniju, Severnu Makedoniju, Srbiju, Moldaviju, Ukrajinu, Mađarsku i Slovačku, počeo je pre neki dan sa radom. 

Srbija je, kako je u februaru ove godine rekla ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, rezervisala 300 miliona kubnih metara gasa godišnje iz terminala za tečni prirodni gas u Aleksandropolisu, od trenutka kada terminal postane u potpunosti operativan.

Povodom nabavke određenih količina tečnog prirodnog gasa ii LNG terminala u Aleksandropolisu, Vuletić je rekao da je veliko pitanje da li će toga gasa biti. 

Tanjug/Milica Nikolić

 

"Manjak gasa na svetskom trštu, kad govorimo o tečnom gasu, takav je da ako bude - daj Bože biće dobro, ako ne bude, opet isto, biće dobro jer mi imamo u Balkanskom toku sasvim dovoljno za nas", kaže Vuletić. 

"Srbija svakim danom sve više i više troši gasa"

Iz resornog ministarstva poručuju da je proširenje podzemnog skladišta gasa Banatski Dvor jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata u energetskom sektoru. 

Taj projekat će, kako navode, doprineti dodatnoj energetskoj bezbednosti jer će se proširiti kapaciteti Srbije za skladištenje prirodnog gasa. 

Ministarka Đedović Handanović nedavno je u vezi sa proširenjem podzemnog skladišta gasa Banatski Dvor istakla da je strateški interes Srbije da ima skladišta gasa na svojoj teritoriji.

"Očekujem da imamo kapacitete skladištenja od 1,5 milijardi kubika gasa u Banatskom Dvoru do kraja 2026. godine što će krucijalno doprineti energetskoj bezbednosti i stabilnosti u narednih 25 godina", kazala je ona.

Na značaj tog projekta ukazao je i Vuletić. 

"To je veoma važno, zato što Srbija svakim danom sve više i više troši gasa, tako da joj je podzemno skladište gasa sa što većim kapacitetom sve korisnije i to je dobro", rekao je Vuletić. 

Bajatović je potvrdio da su Rusija i Srbija započele aktivnosti na proširenju podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru i da je i o tome bilo reči u Sankt Peterburgu na nedavnom sastanku sa Gaspromom.

On je rekao da je sa Gaspromom dogovoreno da će se u tom poslu koristiti ruska tehnologija i dodao da su ugovori o nabavci opreme potpisani 8. oktobra.
 

Komentari (0)

Biznis