Biznis vesti

Delegacija Srbije na Plenarnom zasedanju Godišnje skupštine Odbora guvernera MMF i Grupacije Svetske banke

Komentari

Autor: Tanjug

25/10/2024

-

17:27

Delegacija Srbije na Plenarnom zasedanju Godišnje skupštine Odbora guvernera MMF i Grupacije Svetske banke
Delegacija Srbije na Plenarnom zasedanju Godišnje skupštine Odbora guvernera MMF i Grupacije Svetske banke - Copyright Tanjug/Ministarstvo finansija

veličina teksta

Aa Aa

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je danas da je guverner Jorgovanka Tabaković, kao guverner Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) predstavljala zemlju na Plenarnom zasedanju Godišnje skupštine Odbora guvernera MMF i Grupacije Svetske banke (SB) u Vašingtonu.

Kako se navodi na tom zajedničkom sastanku predstavnika zemalja članica sa generalnim direktorom MMF i predsednikom Grupacije SB razmatrani su aktuelni globalni izazovi i adekvatni načini i mere ekonomske politike za suočavanje sa njima. 

Dodaje se da je ponovljena urgentnost u rešavanju problema niskog privrednog rasta u kombinaciji sa izuzetno visokim nivoom duga.  

Među najznačajnijim zadacima, kako se ističe navedeni su obezbeđenje "mekog prizemljenja", borba sa geoekonomskim izazovima, fiskalna konsolidacija i sprovođenje neophodnih strukturnih reformi. 

Centralna banka Srbije navodi da je u cilju povećanja srednjoročnih izgleda privrednog rasta, koji su na najnižem nivou u poslednjih nekoliko decenija, potrebno sprovođenje sveobuhvatnih reformi kojima se podstiču inovacije, unapređuje konkurencija i alokacija resursa. 

Dodaje i da bi se izgradila otpornija ekonomija, neophodno da države rade na smanjenju nivoa duga i obnovi fiskalnih rezervi za eventualne buduće šokove. 

NBS u saopštenju naglašava da su neophodne i strukturne transformacije koje su u toku, a odnose se na klimatske promene, geoekonomsku fragmentaciju, digitalizaciju i veštačku inteligenciju, kao i na demografske promene. 

"Svi ovi izazovi koji su zajednički, zahtevaju i koordinisane aktivnosti i snažnu multilateralnu saradnju kako bi se obezbedila stabilnost i održivi ekonomski rast. Dve institucije koje su sinonim za multilateralnu saradnju će nastaviti da podržavaju zemlje članice u prevazilaženju kako aktuelnih, tako i budućih izazova, kroz savetodavnu ulogu, finansijsku podršku i razvoj kapaciteta", piše u saopštenju.

Ove godine Godišnju skupštinu, kako se ističe obeležili su i 80 godina rada Bretonvudskih institucija, prijem nove 191. članice MMF - Kneževine Lihtenštajn, koja je iskazala interesovanje da bude deseta članica Konstituence Švajcarske kojoj pripada i Srbija, kao i usvajanje reformi kreditnih instrumenata MMF-a i istorijsko uspostavljanje 25. izvršnog direktora u Odboru izvršnih direktora u cilju adekvatnijeg predstavljanja zemalja podsaharske Afrike.   

 

Komentari (0)

Biznis