Biznis vesti

Momirović: Komisija za zaštitu konkurencije utvrdiće da li je i ko je kršio zakon

Komentari

Autor: Tanjug

22/10/2024

-

15:01

Momirović: Komisija za zaštitu konkurencije utvrdiće da li je i ko je kršio zakon
Tanjug/Nenad Mihajlović - Copyright Tanjug/Nenad Mihajlović

veličina teksta

Aa Aa

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović izjavio je danas da Komisija za zaštitu konkurencije, koja je pokrenula postupak protiv četiri maloprodajna lanca zbog sumnje da su narušili konkurenciju zaključenjem restriktivnog sporazuma, radi svoj posao.

"Nema nikakve sumnje da institucije naše države rade svoj posao, meni više, čini se, nego drugim ministrima u Vladi je važno da Komisija završi svoj posao, da utvrdimo ko je, u kojoj meri i da li kršio zakon i pravila tržiša, a posle toga ćemo videte kakve sankcije slede", rekao Momirović u Užicu, gde prisustvuje Privrednom forumu Užice 2024.

Komisija za zaštitu konkurencije saopštila je 11. oktobra da je pokrenula postupak protiv Deleza, Merkatora S, Univereksporta i Disa, navodeći da je tokom više meseci praćenja kretanja cena za 35 izabranih proizvoda konstatovala da su u maloprodajnim lancima za posmatrane proizvode cene identične.

Nakon toga, Komisija je za 45 proizvoda tokom avgusta 2024. upoređivala cene kod stranaka u postupku, uz dodatak još jednog maloprodavca.

Na osnovu ove analize Komisija je zaključila da je tržište maloprodaje u Srbiji ostvarilo rast vrednosti u periodu od aprila 2023. do marta 2024. godine uz istovremeni količinski blagi pad, a u periodu od aprila 2023. do marta 2024. godine porast cena u maloprodaji bio je skoro duplo veći od inflatornih pritisaka.

Vrednost potrošačke korpe koja sadrži 45 odabranih proizvoda se neznatno razlikuje između stranaka u postupku, dok je znatno niža u maloprodajnom objektu koji ima najnepovoljnije komercijalne uslove nabavke.

Komisija je na osnovu svega utvrđenog osnovano pretpostavila da su pokazatelji konstatovani na tržištu maloprodaje rezultat odsustva međusobnog konkurentskog pritiska posmatranih maloprodavaca, odnosno da su navedena društva zaključila restriktivni sporazum iz člana 10. Zakona.

Izneto je utvrđeno naročito na osnovu toga što je kod posmatranih proizvoda jedini oblik cenovna konkurencija, koja u uslovima istih redovnih, pa i istih akcijskih cena izostaje u potpunosti, navela je Komisija tada u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis