Biznis vesti

Industrijska saradnja, infrastrukturni projekti, turizam: Ekonomski odnosi Srbije i Turske na uzlaznoj putanji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/10/2024

-

09:31

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Ekonomski odnosi Srbije i Turske beleže uzlaznu putanju - tako se uglavnom u poslednjim godinama opisuju relacije dveju zemalja u ovoj oblasti. O tome će biti reči i tokom današnje posete predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji. Tekstilna, metalna, automobilska, građevinska, finansijska... industrije su i oblasti u kojima danas Srbija i Turska posluju.

Robna razmena Srbije i Turske dostigla je blizu 2,3 milijardi evra, a podaci za prvih osam meseci ove godine pokazuju da će taj iznos u 2024. godini biti i premašen. Izvoz, koji i dalje kaska za uvozom, porastao je za više od 70 odsto, dok je uvoz veći za skoro 20 procenata. Takva statistika Tursku stavlja na 14. mesto od ukupno 185 zemalja u koje izvozimo, a čak na četvrto od 219 kada je u pitanju uvoz. Deficit, ipak, i dalje ostaje visok.

"Kada pogledate 8 meseci ove godine videćete da je taj deficit u razmeni sa Turskom dostigao gotovo 750 miliona evra. Naravno i naš izvoz je u ovih osam meseci značajno porastao u odnosu na izvoz u istom periodu prošle godine, pre svega zahvaljujući većem izvozu sirovine bakra i nekih drugih poljoprivrednih proizvoda", kaže Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije.

Iz Turske nam u najvećoj meri stižu sirovine, repro materijali koji se koriste dalje u preradi, kao i tekstilni proizvodi i pokućstvo. Potencijal je i u informacionim tehnologijama.

Unsplash/Becca McHaffie

 

"Činjenica je da Srbija tu ima veliki izvoz, da ima veliki suficit koje ostvaruje sa svetom, pre svega zemljama Zapadne Evrope. Amerika, Velika Britanija, ali ono što je bitno naš izvoz usluga IT je konkurentan da se plasira i na druga tržišta kao što je Turska", naveo je Stanić za Euronews Srbija.

Zapošljavaju 7.500 radnika

Ukupno 850 turskih kompanija posluje u Srbiji gde zapošljavaju oko 7.500 radnika.

Kada su u pitanju veliki infrastrukturni projekti, na sajtu resornog ministarstva se navodi da su aktuelni, između ostalih, projekti koji se odnose na izgradnju Moravskog koridora, kao i auto-puta Beograd-Sarajevo.

U oba projekta, izvođači su turske kompanije. Kada je u pitanju auto-put E-761, deonica Sremska Rača-Kuzmin izvođač je turski Tašjapi, dok radove na Moravskom koridoru izvodi američko-turski konzorcijum Behtel-Enka.

Visok stepen saradnje je i u oblasti turizma. Turski državljani su u poslednjih deset godina, uz kineske, najčešći gosti Srbije. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis