Biznis vesti

Vesić: Srbija na pragu nove ere građevinarstva, sledeće godine Zakon o planiranju izgradnje

Komentari

Autor: Tanjug

10/10/2024

-

13:44

Vesić: Srbija na pragu nove ere građevinarstva, sledeće godine Zakon o planiranju izgradnje
Vesić: Srbija na pragu nove ere građevinarstva, sledeće godine Zakon o planiranju izgradnje - Copyright Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Srbija se nalazi na pragu nove ere građevinarstva, a sledeće godine biće izrađen novi Zakon o planiranju izgradnje, rekao je ministar građevinarstva Goran Vesić na svečanom otvaranju Regionalne konferencije "Budući trendovi u građevinskoj industriji".

Donošenju novog zakona, kako je istakao Vesić, prethodiće široka javna rasprava.

"To je deo naših najvažnijih zakona, gde ćemo ići na dodatno uprošćavanje procedura, na transparentnost postupka, na davanje javnih ovlašćenja i projektnim biroima i nekim drugim učesnicima u procesu izgradnje kako bi se država više rasteretila, a građani dobijali bržu i bolju uslugu", rekao je Vesić.

On je podsetio da je Srbija Izmenama i dopunama Zakona o izgradnji uvela smo novine koje nemaju mnoge zemlje članice EU.

"Izmenama i dopunama Zakona o izgradnji uveli smo novine koje nemaju mnoge zemlje članice EU, poput Sertifikata Zelene gradnje koji će početi da se primenjuje od 2026. godine, gde svi objekti preko 10.000 kvadrata i javni objekti moraju da se grade prema tim međunarodnim sertifikatima i to znači upotrebu ekoloških materijala, to znači da imate još jednu dodatnu kontrolu kada je u pitanju gradnja, ja se nadam da ćemo izraditi i domaći sertifikat i to znači povrat od 10 odsto na doprinose za građevinsko zemljište, ukoliko radite po svim sertifikatima", objasnio je Vesić. 

Svi objekti preko 10.000 kvadrata će od 2028. godine morati da se projektuju u programu BIM, jednom od najmodernijih programa za projektovanje, kao i svi javni objekti.

Još jedna novina je softver za izradu planske dokumentacije GIS pomoću koji omogućava lakši i brži uvid u stanje na svim parcelama.

"Za svaku parcelu će se znati šta se na njoj nalazi, to znači da ćemo znati sve kada je u pitanju bespravna gradnja, kada su u pitanju klizišta i svi geoprostorni podaci će se nalaziti na jednom mestu", rekao je Vesić.

U Srbiji je vrednost svih izvedenih građevinskih radova u drugom kvartalu porasla za 22 odsto, dok je prošla godina završena sa rastom 11,2 odsto.

"Građevinska industrija u Srbiji postaje značajan zamajac u rastu BDP-a. Naše učešće je u drugom kvartalu ove godine činilo 5,92 odsto BDP-a i naš doprinos u drugom kvartalu BDP-u zemlje je iznosio 1,1 milijardu evra", istakao je Vesić i dodao da rast BDP-a znači rast plata i penzija.

Vesić je rekao da su Konferencije poput današnje veoma važne za građevinsku industrije, jer su one su mesto gde se govori o inovacijama i trendovima u ovoj oblasti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis