Biznis vesti

Kakvu korist građani imaju od investicionog rejtinga Srbije: Viceguverner NBS o pozitivnim efektima na ekonomiju

Komentari

Autor: RTS

10/10/2024

-

09:45

Kakvu korist građani imaju od investicionog rejtinga Srbije: Viceguverner NBS o pozitivnim efektima na ekonomiju
Nikola Dragašević - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Sticanjem investicionog kreditnog rejtinga Srbiji se otvaraju vrata za nova ulaganja i omogućava povoljnije zaduživanje na međunarodnom tržištu. Govoreći o konkretnim prednostima viceguverner NBS Nikola Dragašević kaže da je to pre svega širenje baze investitora zainteresovanih za ulaganja. Posao nije završen i mora da se radi dalje kako bi se taj rejting zadržao i unapredio, naglasio je za RTS viceguverner NBS.

Dugo je rađeno na postizanju ovog investicionog rejtinga i to znači visoku izvesnost, odnosno nizak rizik ulaganja, kaže za RTS viceguverner Narodne banke Nikola Dragašević.

"Posao nije gotov, NBS i Ministarstvo finansija i dalje rade na unapređenju ekonomskih prilika kako bi se taj rejting i dalje povećavao", rekao je Dragašević.

Govoreći o konkretnim prednostima viceguverner NBS kaže da je to pre svega širenje baze investitora zainteresovanih za ulaganja, uključujući i hartije od vrednosti.

"To će se preliti i na domaću privredu i na građane. Sada imamo niz investitora koji žele da ulažu u hartije od vrednosti. Srbija je postala atraktivna na investicionoj mapi globalno, a što je veća tražnja to su povoljniji uslovi za finansiranje", ističe Dragašević.

Rezultati su već vidljivi, kaže viceguverner i navodi da najveće poverenje dobijate od onih koji svoj novac ulažu u obveznice.

Kada je reč o građanima i oni mogu da očekuju povoljnije uslove za kredite.

"Premija rizika ili dodatna kreditna stopa biće manja i onda ćemo po oba osnova imati smanjenje kamatne stope", rekao je Dragašević.

Referentna kamata spuštana je ove godine, a u narednom periodu NBS će nastaviti politiku popuštanja mera.

"Referentna kamatna stopa je ove godine sa 6,5 spuštena na 5,75 i na taj način se krećemo ka projektovanih 5,5. Tu relaksaciju NBS sprovodi oprezno, i u srednjem roku možemo očekivati dalju relaksaciju, ali postepeno", rekao je za RTS viceguverner Narodne banke Nikola Dragašević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis