Biznis vesti

Dodeljeno priznanje "Liderka održive energetike": Priznanje za trud, ali i inspiracija budućim generacijama

Komentari

Autor: Tanjug

07/10/2024

-

19:45

Dodeljeno priznanje "Liderka održive energetike": Priznanje za trud, ali i inspiracija budućim generacijama
Svetlana Cerović - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Priznanje "Liderka održive energetike za 2024. godinu" dodeljeno je danas direktorki Odeljenja za specijalizovano finansiranje Uni Kredit Banke Svetlani Cerović na godišnjem događaju WISE Srbije.

Cerović je priznanje dobila u konkurenciji 11 žena.

Vršilac dužnosti pomoćnice ministarka rudarstva i energetike za energetsku efikasnost i klimatske promene Maja Vukadinović ističe da se Srbija nalazi u procesu energetske tranzicije, a da učešće žena u sektoru obnovljive energije na međunarodnom nivou iznosi 32 odsto.

"Što je veće u odnosu na učešće žena u tradicionalnom sektoru energetike, koji se oslanja na gas, ugalj i naftu, a koje iznosi oko 22 procenta", rekla je Vukadinović u Fabrici Events.

Dodaje da je to razlog zbog kojeg joj je drago što se radi na afirmaciji žena u energetici, da budu vidljive i da imaju vodeće pozicije.

"Izbor za liderku održive energetike je pre svega priznanje za vaš trud, ali i inspiracija budućim generacijama da se usude da preuzmu vodeće uloge na onim mestima gde će se odnositi važne odluke", poručila je prisutnima.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Vukadinović podseća da je naša zemlja definisala dugoročne i ambiciozne planove u oblasti obnovljivih izvora energije, povećanja energetske efikasnosti i zdravije životne sredine.

Ambasadorka Nemačke Anke Konrad rekla je da je zelena energija najvažniji izazov današnjeg vremena, ali da je izazov i da se ženama obezbedi mesto na čelu te transformacije.

"Učešće žena u ovom sektoru nije samo pitanje jednakosti, već i iskorištavanje punog potencijala svih talenata za izgradnju održive, inkluzivne i otporne budućnosti", rekla je Konrad.

WISE Srbija projekat (Women of Serbia in Sustainable Energy) promoviše aktivno učešće, zastupljenost i jačanje uloge žena u održivoj energetici, klimatskoj akciji i zelenoj ekonomiji sa fokusom na ulogu žena u energetskoj tranziciji, demokratizaciji i decentralizaciji energetike.

WISE Srbija je druga faza projekta realizovanog 2017-2018. godine i sprovodi ga organizacija civilnog društva Centar za promociju održivog razvoja – CPOR u partnerstvu sa Nemačkom razvojnom agencijom – GIZ u okviru projekta "Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis