Biznis vesti

Mali: Efekat Beograda na vodi na ekonomiju iznosi 9,7 milijardi evra

Komentari

Autor: Tanjug

02/10/2024

-

15:22

Mali: Efekat Beograda na vodi na ekonomiju iznosi 9,7 milijardi evra
Mali: Efekat Beograda na vodi na ekonomiju iznosi 9,7 milijardi evra - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik vlade i ministar  finansija Siniša Mali izjavio je danas da je za procenu efekta uticaja Beograda na vodi na ekonomiju zemlje angažovana agencija Oksera (Oxera) i da se tako došlo do cifre od 9,7 milijardi evra.

Mali je, odgovarajući na pitanje novinara šta tačno znači kada predsednik Aleksandar Vučić kaže da taj efekat iznosi 9,7 milijardi i koliko je država uložila a koliko zaradila po svim osnovama od Beograda na vodi, rekao da, pre svega, u Beogradu na vodi radi 2.000 radnika kojima se isplaćuju plate, a na plate porezi i doprinosi.

"Dakle, 2.000 radnika puta plate, doprinosi i porezi. To je krenulo od 2014. godine i trajaće sigurno još desetak godina dok se sve ne završi i to je po njima već 1,1 milijarda evra", rekao je Mali.  

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Dodao je da tome treba dodati efekat koji je projekat imao na građevinsku industriju, kroz kupovinu materijala, angažovanje drugih firmi, opremanje zgrada koje se grade, pa plaćanje poreza na sve to.

"Treća priča je kada napravite neku zgradu, a to se naravno odnosi i na one u Beogradu na vodi, svi vlasnici plaćaju porez na imovinu, a on ide lokalnoj samoupravi ovoga puta gradu Beogradu", naveo je on.

Ukazao je da je izgradnja ovog naselja imala veliki uticaj i na turizam, hotelijerstvo, atraktivnost samog Beograda.

"Dakle, kada su veoma pažljivo, analitički sabrali sve to, u agenciji su došli do navedenog efekta Beograda na vodi, koji je predstavljao i veliku promenu jer je bio signal investitorima da krenu da dolaze u Srbiju. Efekat svega ne može ni da se izmeri", istakao je Mali.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis