Biznis vesti

Testiranje brze pruge Novi Sad - Subotica: Dostignuta brzina od 200 kilometara na čas

Komentari

Autor: Tanjug

28/09/2024

-

18:20

Testiranje brze pruge Novi Sad - Subotica: Dostignuta brzina od 200 kilometara na čas
Testiranje brze pruge Novi Sad - Subotica: Dostignuta brzina od 200 kilometara na čas - Copyright Tanjug/MGSI/Predrag Mitić

veličina teksta

Aa Aa

Direktorka kompanije Infrastruktura železnice Srbije Jelena Tanasković izjavila je da testiranje brze pruge Novi Sad-Subotica, koje je počelo 23. septembra, još traje, ali da je u petak dostignuta zadata brzina od 200 kilometara na čas, koja će omogućiti da se iz Beograda do mađarske granice stigne za oko 77 minuta, čime će se putovanje skratiti za više od tri sata.

Tanasković je istakla da je tokom prvih testiranja brzina bila 50 kilometara na sat.

"To pokazuje da je posao dobro odrađen. Naravno da tu ima još puno podešavanja pre puštanja u rad, ali ono što je bitno jeste da je nemačka kompanija zajedno sa našim stručnjacima postigla brzinu od 200 kilometara na sat", rekla je Tanasković.

Prema njenim rečima, plan je da nemačka kompanija Dojče ban do 4. oktobra boravi u zemlji, nakon čega će testiranje preuzeti domaći stručnjaci do 10. oktobra.

"Konačni izveštaj čekamo do 8. novembra kada ćemo znati da li smo spremni. Paralelno sa tim radićemo i administrativne stvari, kako bismo ispoštovali administrativni okvir, evropske sertifikate kako bi pruga mogla da se pusti u rad do kraja novembra", kazala je ona.

Tanasković ističe da je ovo izuzetno velika stvar za Srbiju i sve građane.

Tanjug/MGSI/Predrag Mitić

 

"Ova brza pruga je duga 183 kilometra, sve stare stanice su renovirane, samo na pruzi Novi Sad-Subotica obnovljeno je 12 stanica, odnosno devet je obnovljeno, a tri su izgrađene. Pored toga, sagrađeno je šest mostova, pet galerija, 15 podvožnjaka, 27 nadvožnjaka", naglasila je.

Dodaje da se projekat nalazi u završnoj fazi.

"Ljudi su 24 sata na terenu, iz sata u sat dobijamo izveštaj i to je jedna druga Srbija, jedna Srbija koja je otvorena da primi nove goste, a isto tako da svojim građanima omogući da putuju u elegantnim i prijatnim vozovima kakvi se sreću po najbogatijim zemljama u Evropi i svetu", istakla je Tanasković.

Ona je pozvala sve građane, koji do sada nisu koristili "Soko" od Beograda do Novog Sada, da to učine kada bude puštena pruga do mađarske granice.

Komentari (0)

Biznis