Biznis vesti

Upozorenje direktora JP Morgana: Geopolitička situacija se pogoršava

Komentari

Autor: CNBC

28/09/2024

-

08:55

Upozorenje direktora JP Morgana: Geopolitička situacija se pogoršava
AP/Alex Brandon - Copyright AP/Alex Brandon

veličina teksta

Aa Aa

Godinu dana nakon što je Džejmi Dimon rekao da geopolitički događaji predstavljaju najveći rizik po globalnu ekonomiju, CEO JP Morgan ponovo upozorava, naglašavajući da se globalna stabilnost pogoršava.

"Svaka moja sumnja počinje od geopolitičke situacije, koja može odrediti stanje ekonomije", rekao je Dimon za CNBC.

"Geopolitička situacija se pogoršava, ne poboljšava se. Postoji rizik od nezgoda u snabdevanju energijom. Samo Bog zna da li će se uključiti druge zemlje", rekao je bankar, misleći na eskalaciju tenzija na Bliskom istoku i napade Huta u Crvenom moru.

"Trenutno je mnogo ratova u toku. Geopolitička nestabilnost je moja najveća briga“, naglasio je Dimon, pozivajući Sjedinjene Američke Države da se pripreme za dugotrajan rat između Ukrajine i Rusije.

Pre godinu dana, čuveni bankar je izjavio da je ruska invazija na Ukrajinu najveći faktor rizika za globalnu ekonomiju, nadmašujući visoku inflaciju ili mogućnost američke recesije.

Nakon dužeg perioda uporne inflacije, američke Federalne rezerve su prošle srede izvršile prvo smanjenje kamatnih stopa od marta 2020. godine, i to značajnim potezom od 50 baznih poena.

Nakon što su trgovci doveli S&P 500 (Standard & Poor's 500), jedan od najpoznatijih berzanskih indeksa u SAD, do novog istorijskog rekorda, Dimon je izrazio sumnju u američku ekonomiju i ono što tržišta anticipiraju.

"Dugoročno sam optimističan, ali kratkoročno sam skeptičniji od onih koji kažu da će sve biti u redu. Tržišta anticipiraju stvari na osnovu scenarija da će sve biti sjajno. Ja sam skeptičniji", rekao je.

Komentari (0)

Biznis