Biznis vesti

Više od 250 upravnika zgrada prošlo kroz obuku "Digitalizacija i upravljanje zgradama"

Komentari

Autor: Tanjug

24/09/2024

-

16:41

Više od 250 upravnika zgrada prošlo kroz obuku "Digitalizacija i upravljanje zgradama"
Više od 250 upravnika zgrada prošlo kroz obuku "Digitalizacija i upravljanje zgradama" - Copyright Tanjug/Nemanja Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Privredna komora Srbije, u saradnji sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID), a u okviru projekta "Bolja energija" organizovala je danas završnu obuku "Digitalizacija i upravljanje zgradama" kroz koju je, u sedam gradova Srbije, prošlo više od 250 upravnika zgrada.

Menadžer projekta u USAID Siniša Čađo izjavio je za Tanjug da petogodišnji program "Bolja energija" ima za cilj održivi finansijski model za finansiranje utopljavanja stambenih zgrada u našoj zemlji.

"Uz subvencije države, stanari zgrada bi mogli da podignu kredit u komercijalnim bankama, kao deo svog učešća u finansiranju utopljavanja svoje zgrade uz garanciju države ili drugih zainteresovanih organa", objasnio je Čađo.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Čađo ističe da 72 odsto svih zgrada u Srbiji nije na sistemu daljinskog grejanja, ali da program uključuje i preostalih 28 odsto.

"Saradnja sa PKS traje nekoliko godina i ovo je već treći trening koji imamo za upravnike zgrada, jer mi se čini da su oni najvažnija karika u tom lancu donošenja odluke u finansiranju utopljavanja zgrada. Naravno, tu su i ministarstvo, lokalne samouprave, banke, ali i sami stanari", rekao je Čađo.

Dodaje da je predstavljen i "BESTenergIS" softver, koji upravnicima zgrada pomaže da naprave inventar zgrade sa energetskim karakteristikama, simuliraju procene i planiraju mere energetske efikasnosti.

"Upoznali smo upravnike zgrada kako da iskoriste taj deo softvera koji se odnosi na energetske karakteristike njihovih zgrada, kako bi one bile energetski efikasnije", rekao je Čađo.

Najavio je da će do sredine naredne godine biti kompletno digitalizovan proces za finansiranje utopljavanja zgrada.

"Uprošćeno rečeno, stanari i njihovi upravnici mogu za tu pomoć aplicirati na klik", kazao je on.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Rukovodilac Službe za edukaciju Privredne komore Srbije Ivana Kovačević kaže da je drugi ciklus besplatnih obuka za upravnike zgrada organizovan u Somboru, Zaječaru, Novom Sadu, Užicu, Kragujevcu, Nišu i Beogradu.

"Cilj je bio da polaznici steknu znanja i veštine neophodne za uspešno korišćenje softvera 'BESTenergIS' s akcentom na energetski kalkulator, koji na jednostavan način daje priliku da se precizno izračunaju investicije, a koja je ušteda energije kada su u pitanju sanacije zgrada", objasnila je Kovačević.

Najavila je nove obuke u narednom periodu, a teme će diktirati sami upravnici zgrada.

"Što se tiče konkretnih tema i termina obuka, svi zainteresovani kandidati biće obavešteni preko sajta Privredne komore Srbije", rekla je Kovačević.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis