Biznis vesti

Nema još puno nuklearnih elektrana koje čekaju svog spasioca: Trka visokotehnoloških kompanija za održivom energijom

Komentari

Autor: Techcrunch.com

29/09/2024

-

12:01

Nema još puno nuklearnih elektrana koje čekaju svog spasioca: Trka visokotehnoloških kompanija za održivom energijom
Nema još puno nuklearnih elektrana koje čekaju svog spasioca: Trka visokotehnoloških kompanija za održivom energijom - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Majkrosoft je prošle nedelje izazvao pažnju kada je objavio dogovor sa kompanijom Constellation Energy za ponovno pokretanje nuklearnog reaktora na ostrvu Tri milje kako bi zadovoljio svoje rastuće energetske potrebe za razvoj veštačke inteligencije (AI) i centara podataka (data), suprotstavljajući se naizgled terminalnom opadanju ovog izvora energije.

U poslednjoj deceniji, sedam nuklearnih reaktora je isključeno u SAD, dok su samo dva nova uključena u rad. U međuvremenu, broj data centara je eksplodirao, sa preko 10.000 širom sveta, od kojih je polovina u SAD. A kako raste upotreba "cloud" tehnologije, EPRI, organizacija za istraživanje električne industrije, predviđa da će energetska potražnja sektora rasti između 29 i 166 odsto do kraja 2030. godine, piše Tech Crunch.

Danas, data centri, objekti sastavljeni od umreženih računara, storage sistema i računarske infrastrukture, troše oko četiri odsto električne energije u SAD. Do kraja decenije, mogli bi koristiti devet odsto, dok ukupna potražnja raste. Ogromni data centri, poput onih koje vode Majkrosoft, Gugl i Amazon - na koje se oslanjaju startapovi poput OpenAI i Anthropic, glavni su krivac i odgovorni su za 60 do 70 odsto ukupne potrošnje energije u data centrima, prema EPRI-ju.

Za kompanije poput Majkrosofta, koje imaju ambiciju da smanje emisije ugljen-dioksida do 2030. godine, rast "cloud" tehnologije i veštačke inteligencije predstavlja poseban izazov: emisije ugljen-dioksida kompanije porasle su za oko 40 odsto tokom poslednje četiri godine, što je uglavnom rezultat širenja operacija data centara. Emisije ugljen-dioksida Gugla su takođe porasle, za oko 48 odsto u poslednjih pet godina, dok Amazon tvrdi da je cela potrošnja energije njegovih data centara izjednačena sa ekvivalentnom količinom obnovljive energije.

Tanjug/AP/Michel Spingler

 

Sve to navelo je kompanije da gledaju na nuklearnu energiju kao način da pomire svoj ubrzani rast u data centrima sa obavezom da postignu nultu emisiju štetnih gasova. U tom kontekstu, lako je razumeti zašto je nuklearna energija privlačna: reaktori mogu raditi neprekidno dugi niz godina, radeći na maksimalnom kapacitetu više od 90 odsto vremena. Planirani zastoji u održavanju obično se zakazuju mesecima ili godinama unapred, što omogućava data centrima dovoljno vremena za pripremu. Pretpostavlja se i da je Majkrosoft potpisao ugovor na 20 godina za kompanijom Constellation.

Osim novog dogovora, Microsoft takođe je takođe ulagao u kompaniju Last Energy koja planira da gradi male modularne reaktore.

Nedavno, u blizini ostrva Tri milje, Amazon je kupio hiperskalni data centar koji je direktno povezan sa nuklearnom elektranom i zaposlio nuklearnog inženjera da pomogne AWS-u u razvoju i nabavci nuklearne energije.

Investitori povezani sa velikim tehnološkim kompanijama takođe su uložili svoj novac. Bil Gejts je suosnivač TerraPower-a, a lično je investirao više od jedne milijarde dolara u kompaniju.

Tanjug/AP/Evan Vucci

 

Međutim, Majkrosoftov dogovor sa kompanijom Contellation sugeriše da kompanija nastavlja da krči svoj put. Brzi rast data centara možda ih je primorao da obezbede energiju brže nego što su prethodno planirali. Takođe je moguće da je kompanija shvatila da trenutni talas nuklearnih startapova neće u skorije vreme početi da proizvodi električnu energiju.

Ali, čak su i zreliji startapovi naišli na probleme. Pre dve godine, Komisija za nuklearnu regulaciju je odbila zahtev Okla za izgradnju reaktora za Ministarstvo energije u Ajdahu, a prošle godine je Američko ratno vazduhoplovstvo povuklo ugovor vredan 100 miliona dolara.

U međuvremenu, troškovi obnovljive energije postaju sve privlačniji, čak i kada se dodaju troškovi baterija za omogućavanje rada 24/7.

Na kratke staze, ponovno pokretanje starih nuklearnih elektrana pomoći će tehnološkim kompanijama da održe korak sa rastućom potražnjom za energijom, dok će minimalizovati njihov uticaj na klimu. Ali, postoji samo određeni broj ugašenih nuklearnih elektrana koje čekaju spasioca. Na kraju, kompanije koje se bave "cloud" tehnologijom i veštačkom inteligencijom će morati da pronađu alternativne izvore, a čini se da je vreme da počnu da ih traže upravo sada.

Komentari (0)

Biznis