Biznis vesti

Li: Fabrika Linglonga u Zrenjaninu simbol povezivanja Srbije i Kine, rastu kineske investicije

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

13/09/2024

-

11:56

Li: Fabrika Linglonga u Zrenjaninu simbol povezivanja Srbije i Kine, rastu kineske investicije
Li: Fabrika Linglonga u Zrenjaninu simbol povezivanja Srbije i Kine, rastu kineske investicije - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador Kine u Srbiji Li Ming ocenio je danas da je otvaranje fabrike Linglong u Zrenjaninu simbol daljeg povezivanja interesa Srbije i Kine i dodao da je, zajedno sa razvojem bilateralne trgovine, prisutan konstantan rast kineskih investicija u Srbiji.

On je na svečanoj ceremoniji pokretanja serijske proizvodnje automobilskih guma u kineskoj fabrici Linglong u Zrenjaninu istakao da očekuje da će biti još kineskih kompanija koje će ulagati u Srbiju i da će doneti najnoviju tehnologiju i ekološku proizvodnju.

"Fabrika Linglong Evropa je prva kineska fabrika guma u Evropi. U isto vreme, to je najveći kineski 'greenfield' investicioni projekat u Srbiji. Linglong je od 2018. godine investirao 990 miliona dolara u Srbiju, kreirajući 1.212 radnih mesta. Sada, sa dodatnom investicijom od 450 miliona dolara očekuje se otvaranje još 800 novih radnih mesta", rekao je Li.

Kineski ambasador je čestitao kompaniji Linglong i zahvalio predsedseniku Srbije Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije na dugogodišnjem poverenju u kineske kompanije.

Tanjug/Sava Radovanović

 

"Kinesko-srpska bilateralna trgovinska saradnja donela je opipljive i očigledne koristi narodima naših zemalja i uveren sam da će projekat fabrike Linglong postati još jedan uspešan primer ekonomske saradnje između Kine i Srbije", poručio je Li.

Generalni direktor kompanije Linglong Fang Veng rekao je danas da ova kompanija poseduje najznačajniji sertifikat - RCI kao i da je ovo velika investicija za njihovu kompaniju, koja je značajna za ekonomsku klimu u Srbiji. Nakon kratkog sastanka, ambasador i generalni direktor su ,zajedno sa predsednikom predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, predsednicom Pokrajinske vlade Majom Gojković, ministarkom životne sredine Irena Vujović i ministarkom privrede Adriana Mesarović obišli pogon, a prilikom posete prikazani su modeli guma koje se u Zrenjaninu proizvode isključivo za evropso tržište odnosno za kompanije Folksvagen,Audi, Nisan, Kia i mnoge druge.

"Mnogi problemi i izazovi"

Prilikom obraćanja Fang je istakao da su tokom prethodnih godinu dana bili suočeni sa mnogim problemima i izazovima, ali da je i pored toga u kratkom vremenskom priodu projekat završen. "Mi smo ove godine već ostvarili zadate ciljeve, nijednog trenutka nismo stali. Beležimo jako dobre rezultate i očekujemo prihod koji će značajno doprineti razvoju srpske ekonomije.

Ovo je jedna od najvećih fabrika u Evropi, sarađivali smo sa više od 100 kompanija tokom različitih faza našeg projekta. Zelena proizvodnja predstavlja neophodnu stavku za razvoj. Važno je da kažemo da posedujemo sve najvažnije RCI sertifikate", istakao je generalni direktor kompanije Linglong.

Generalni direktor Linglong kompanije je dodao da je njihova da aktivno doprinosi srpskom ekonomskom okruženju. Istaknuto je i da se aktivno radi na kulturnom povezivanju radnika iz Kine i Srbije, kao i da je ostavarena saradnja kompanije sa univerzitetima u Novom Sadu i Kini. Izgradnja kineske fabrike Šangdong Linglong u Zrenjaninu u industrijskoj zoni Jugoistok započeta je 30. marta 2019. i zauzima površinu od 130 hektara, a investicija je vredna milijardu evra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis