Biznis vesti

ECB i NBS oprezne, ali nastavljaju smanjenje kamatnih stopa: Kada zaduženi da očekuju manje mesečne rate za kredite?

Komentari

Autor: Lj.G.

12/09/2024

-

16:22

ECB i NBS oprezne, ali nastavljaju smanjenje kamatnih stopa: Kada zaduženi da očekuju manje mesečne rate za kredite?
Inflacija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska centralna banka i Narodna banka Srbije nastavile su danas sa ublažavanjem monetarne politike. Tako je Upravni savet Evropske centralne banke odlučio danas da od 18. septembra snizi kamatnu stopu na depozite za 25 baznih poena na 3,5 odsto. Kamatne stope na glavne operacije refinansiranja su smanjene na 3,65 odsto, a kamatna stopa na marginalne kreditne olakšice iznosiće 3,9 odsto.

Prethodno je Izvršni odbor Narodne banke Srbije na današnjoj sednici odlučio da nastavi da ublažava monetarne uslove smanjujući referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 5,75 odsto. 

Smanjena je i stopa na depozitne olakšice – na 4,5 odsto, kao i stopa na kreditne olakšice – na 7 odsto.

Finansijski kosultant Vladimir Vasić kaže za Euronews Srbija da je smanjenje referentnih kamatnih stopa dobar trend koji će olakšati otplatu kredita onima koji su se zadužili, a onima koji planiraju da podignu kredit omogućiti da možda lakše tu odluku donesu. 

"Postepeno i obazrivo"

Upravni savet ECB je saopštio da se ne obavezuje unapred na određeni kurs kamatne stope i da će njegova dalja monetarna politika zavisiti od pristiglih podataka, dodaje se u saopštenju. 

Takođe, Izvršni odbor NBS je procenio da, i pored započetog ublažavanja, monetarna politika i dalje ima restriktivan karakter. 

"Narodna banka Srbije zadržaće i u narednom periodu oprezan pristup u ublažavanju monetarnih uslova, a dalje odluke monetarne politike zavisiće od podataka o inflaciji i makroekonomskim kretanjima koji budu pristizali", navela je NBS.

Vasić je rekao da je smanjenje kamatnih stopa dovesti do blagog smanjenja Euribora i Belibora, koji je pandan za srpsko tržište i vezan je za dinar. 

profimedia

 

"Neće to biti značajnije, s obzirom na to da su ovo mali pomaci od 25 procentnih poena, ali su ohrabrujući budući da je referentna kamatna stopa Evropske centralne banke od juna ponovo smanjena. Trend je dobar, nastavlja se smanjenje. Voleo bih da vidim smanjenje od 0,50 odsto, ali očigledno su centralne banke obazrive", kaže Vasić. 

On dodaje da bi smanjenje za 0,50 odsto značilo malo ozbiljnije smanjenje referentne kamatne stope. 

"Međutim, centralne banke to rade postepeno, obazrivo da ne bi ponovo raspršili inflaciju", naveo je Vasić. 

Kada se može očekivati smanjenje mesečnih rata? 

Vasić je naveo da je Euribor koji je naslonjen na referentnu kamatnu stopu Evropske centralne banke bio i veći od četiri odsto. 

On je objasnio da će sada ovo smanjenje od 25 baznih poena vrlo brzo da se reflektuje i u Euriboru, odnosno na njegovo smanjenje. 

Vasić kaže da za one koji imaju kredit sa varijabilnom kamatnom stopoma, vrlo bitna je komponenta jeste i Euribor. 

"Ako se on smanjuje, smanjuju su i mesečne rate", rekao je Vasić i podsetio na meru ograničenja od strane Narodne banke na 4,08 na stambene kredite do kraja godine. 

"Nadamo se, u narednih godinu i po dana, da bi Euribor mogao da bude 2-2,5 odsto, pa će to biti malo olakšanje za sve nas koji imamo stambene kredite", rekao je Vasić. 

Komentari (0)

Biznis