Biznis vesti

Momirović: Kinezi posebno zainteresovani za borovnicu, uhvatili smo pravi zalet za plasman srpske robe na to tržište

Komentari

Autor: Tanjug

10/09/2024

-

15:00

Momirović: Kinezi posebno zainteresovani za borovnicu, uhvatili smo pravi zalet za plasman srpske robe na to tržište
Tanjug/Aleksndra Otašević - Copyright Tanjug/Aleksndra Otašević

veličina teksta

Aa Aa

Ministar unutrašnje i spoljašnje trgovine Tomislav Momirović ocenio je sastanak koji je u Kini imao sa dobavljačima i predstavnicima velikih kineskih maloprodajnih lanaca kao jako dobar i naglasio da veruje da je Srbija uhvatila pravi zalet kada je reč o plasmanu robe na tržište Kine.

"Sastanak je bio jako dobar. Vreme je da ono što smo ispregovarali kroz Sporazum o slobodnoj trgovini, prenesemo na konkretne proizvode koje moraju da nađu svoje mesto na ovom najvećem tržištu na svetu", rekao je za Tanjug u Sjamenu ministar Momirović koji je odmah po dolasku u Kinu obišao jedan od trgovinskih lanaca a potom razgovarao sa distributerima i čelnicima devet maloprodajnih lanaca.

Ministar je naglasio da postoji interesovanje za srpsko meso, voće i povrće.

"Interesovanje je zaista veliko. Bez svega kineski distributeri i maloprodajni lanci su zainteresovani za naše voće, povrće, mesne prerađevine, meso", rekao je Momirović i naglasio da smatra da su to dobre informacije.

Tanjug/Aleksndra Otašević

 

"Mi imamo rast izvoza koji je zaista respektabilan ali moramo da damo dodatnu podršku i da podržimo pre svega našu poljoprivredu, naravno i našu prehrambenu industriju i zato smo ovde", rekao je on.

Ministar je naglasio da nema više velike političke priče već treba da slede samo konkretni rezultati, veća trgovinska razmena, veći prihod za naše poljoprivrednike.

Podsetio je da je činjenica da naša trgovinska razmena raste, da sve više ljudi izvozi na ovo tržište koje samo po sebi guta sve više proizvoda evropskih pa i srpskih.

Tanjug/Aleksndra Otašević

 

 

"Moramo da se udružimo i moramo da damo podršku našim privrednicima, našim poljoprivrednicima kako bi našli svoje mesto, jer u Kini svaki veći grad ima više od 10 miliona stanovnika. Moramo da nađemo niše koje maksimiziraju naš interes i mislim da smo na neki način uhvatili pravi zalet i da će rezultati doći u narednim mesecima i godinama", rekao je ministar.

Kinezi veoma zainteresovani i za borovnicu

Momirović koji se priključio delegaciji Vlade Srbije koja predstavlja privredne potencijale zemlje na 24. Međunarodnom sajmu investicija i privrede. Ministarka privrede Adrijana Mesarović koja predvodi delegaciju obišla je maloprodajne lance i prisustvovala sastanku sa dobavljačima i predstavnicima maloprodajnih objekata.

U objektu koji su ministri obišli žiteljima Sjamena već su na raspolaganju tri vrste sokova i Tesla vino iz Srbije.

Od njihovog predstavnika se čulo da su Kinezi veoma zainteresovani između ostalog za borovnicu jer je izuzetni zdrava.

U Sjamenu je u nedelju počeo 24. Kineski Međunarodni sajam investicija i trgovine, CIFIT na kojem se predstavljaju učesnici iz 120 zemalja.

U fokusu naše zemlje koja na toj prestižnoj sajamskoj manifestaciji ima svoj Nacionalni paviljon je Sporazum o slobodnoj trgovini. CIFIT, na kojem je prethodne dve godine Srbija bila zemlja počasni gost, poseti i više od 120.000 ljudi.

Nacionalni štand Srbije prošle godine proglašen je za najbolji, a ove godine pre samog svečanog otvaranja posetio ga je i zamenik premijera Kine.

Već na samom otvaranju potpisana su tri komercijalna ugovora između srpskih i kineskih kompanija.

Sjamen moderni grad, grad ostrvo, sa visokim ekološkim standardima, zelena oaza i velika luka koji ima više od pet miliona stanovnika, a gde cena kvadrata stambenog prostora košta 10.000 evra nalazi se u provinciji Fuđen.

Komentari (0)

Biznis