Biznis vesti

Ministri Mesarović i Momirović zajedno u Sjamenu promovišu privredne potencijale Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

09/09/2024

-

20:49

Ministri Mesarović i Momirović zajedno u Sjamenu promovišu privredne potencijale Srbije
Ministri Mesarović i Momirović zajedno u Sjamenu promovišu privredne potencijale Srbije - Copyright Tanjug/Aleksndra Otašević

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka privrede Adrijana Mesarović, šef srpske delegacije koja boravi u Kini povodom 24. Kineskog međunarodnog sajma investicija i trgovine CIFIT, posetu Sjamenu sutra nastavlja razgovorima sa čelnicima kineskih kompanija, predstavljajući privredne potencijale Srbije kako za ulaganja tako i za izvoz na kinesko tržište sa fokusom na Sporazum o slobodnoj trgovini.

Tokom dana pridružiće joj se i ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović koji će odmah po dolasku iz Srbije obići jedan od kineskih maloprodajnih objekata i razgovarati o mogućnostima uvoza srpskih proizvoda.

Mesarović će radni dan početi obilaskom Nacionalnog paviljona Srbije na 24. CIFIT-u  gde će dati izjavu za kineske medije.

Tanjug/Aleksndra Otašević

 

Nakon toga će posetiti sedište kompanije Ziđin i razgovarati sa kompanijskom delegacijom koju predvodi Chen Jinghe, predsedavajući borda direktora Ziđin Majning.

Plan je da se Mesarović sastane i sa čelnim ljudima kompanije C&D.

Ministar Momirović, koji je i zamenik šefa delegacije, obići će jedan od objekata maloprodajnog lanca Sjamen Sidsajn Group (Xiamen Seashine Group).

U delegaciji će biti i ministarka privrede.

Tanjug/Aleksndra Otašević

 

Momirović će imati i sastanak u gradskoj Vladi sa rukovodiocima devet maloprodajnih trgovinskih lanaca.

Prisustvovaće radnoj večeri sa rukovodiocima tih lanca. Sastanku bi trebalo da prisustvuje i zamenik gradonačelnika Zhuang Rongliang.

U Sjamenu je u nedelju počeo 24. Kineski Međunarodni sajam investicija i trgovine, na kojem se predstavljaju učesnici iz 120 zemalja. 

U fokusu Sporazum o slobodnoj trgovin

CIFIT, na kojem je prethodne dve godine Srbija bila zemlja počasni gost, poseti i više od 120.000 ljudi. Nacionalni štand Srbije prošle godine proglašen je za najbolji, a ove godine pre samog svečanog otvaranja posetio ga je i zamenik premijera Kine. 

Već prvog Dana potpisana su tri komercijalna ugovora između srpskih i kineskih kompanija.

Ove godine Srbija na sajmu nastupa sa fokusom na Sporazum o slobodnoj trgovini koji je na snazi od jula.

Tanjug/Aleksndra Otašević

 

Sjamen moderni grad, grad ostrvo, sa visokim ekološkim standardima, zelena oaza i velika luka koji ima više od pet miliona stanovnika nalazi se u provinciji Fuđien.

Ministarka je od dolaska u Sjamenu imala brojne važne razgovore sa kineskom čelnicima uključujući guvernera provincije Fuđien u kojoj je predsednik Si Đinping radio 17 godina.

Do sada SE ministar sastala i sa čelnicima nekih od najprepoznatljivijih kompanija Kine od Sjemen Era do kompanije ITG I Ziđin Gold.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis