Fokus

Dačić na forumu u Lianjungangu: Srbija odlučno izabrala jačanje saradnje s Kinom kao dokazanim prijateljem

Komentari

Autor: Tanjug

09/09/2024

-

08:43

Dačić na forumu u Lianjungangu: Srbija odlučno izabrala jačanje saradnje s Kinom kao dokazanim prijateljem
Dačić na forumu u Lianjungangu: Srbija odlučno izabrala jačanje saradnje s Kinom kao dokazanim prijateljem - Copyright Tanjug/OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić poručio je na Globalnom forumu o saradnji u oblasti javne bezbednosti u Lianjungangu, u Kini, da je Srbija u uslovima svetske nestabilnosti "odlučno izabrala dalje jačanje saradnje s dokazanim prijateljem" - Kinom.

Ova konferencija je pokazatelj da je Kina spremna da, u novom, multipolarnom svetu, preuzme ulogu jednog od svetskih lidera u oblasti bezbednosti, rekao je Dačić, koji je, takođe, istakao da je Srbiji veoma važna podrška Narodne Republike Kine po pitanju teritorijalnog integriteta Kosova i Metohije.

Kako je naglasio Dačić, Srbiju i Kinu vezuje čelično prijateljstvo iskovano intenzivnom ekonomskom saradnjom, međusobnim poverenjem i razumevanjem u pitanjima od najvišeg nacionalnog i strateškog interesa obe zemlje.

Dačić je podsetio da je Srbija kroz brojne projekte više od decenije aktivni učesnik kineske inicijative "Pojas i put" i da je ove godine u maju Srbija imala posebnu čast da ugosti predsednika NRK Si Đinpinga koji je "imao priliku da se uveri da uživa veliku popularnost među srpskim narodom, kao i da postoji konstantna i snažna podrška inicijativi 'Pojas i put'".

On je podsetio da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i NR Kine potpisali Zajedničku izjavu o produbljivanju i podizanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva i izgradnji zajednice Srbije i Kine sa zajedničkom budućnošću u novoj eri, koja sada predstavlja najviši standard u bilateralnoj saradnji naših prijateljskih zemalja.

Dačić je objasnio da se tim dokumentom, između ostalog, predviđa i podrška Republike Srbije Globalnoj bezbednosnoj inicijativi, koja govori o konceptu bezbednosti, "na način koji je našoj zemlji, našem narodu, blizak, jasan i razumljiv".

"Više puta smo kao narod patili i trpeli jer su određeni centri moći ili terorističke organizacije pokušale da ostvare svoje interese nasiljem, nauštrb života i bezbednosti naših građana. Iz svega smo izašli snažniji i svesniji slabosti postojeće globalne bezbednosne strukture. Iznalaženje jednog sveobuhvatnijeg pristupa bezbednosti u kojem je bezbednost zajednička, a ne suprotstavljena, može da doprinese bezbednijem svetu", poručio je Dačić.

"Bezbednost je uvek bila i ostaće kompleksno pitanje" 

Kako je istakao, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije je spremno da pruži podršku razvoju Globalne bezbednosne inicijative, koju je predložila Narodna Republika Kina.

"Naša zemlja se u međunarodnim odnosima zalaže za principe koje ova inicijativa podržava. Republika Srbija konstantno insistira na pridržavanju principima Ujedinjenih nacija, kao i na poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih zemalja. Bezbednost je uvek bila i ostaće kompleksno pitanje. Stoga prihvatanje bezbednosnih pitanja svih zemalja kao legitimnih i mirno rešavanje sporova između zemalja i aktera kroz dijalog je cilj kojem treba težiti", rekao je Dačić.

Takođe, ministar Dačić je podsetio i da su Republika Srbija i NR Kina u oblasti javne bezbednosti, na nivou dva ministarstva potpisale više pravnih sporazuma, kao i da su potpisanim aktima omogućene zajedničke policijske patrole u turističkim područjima, brojni zajednički treninzi, obuke i razmena iskustava.

Tanjug/OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

 

"U kontekstu koncepta 'zajedničke bezbednosti', ističem da transnacionalni kriminal koji uključuje trgovinu ljudima, trgovinu oružjem i opojnim sredstvima kao i 'pranje novca' iz godine u godinu postaje sve kompleksniji i organizovaniji", rekao je Dačić.

On je podsetio da je prethodnih godina, na teritoriji Srbije, bilo je više krivičnih dela izvršenih od strane organizovanih kriminalnih grupa i ona su u značajnoj meri rasvetljena.

"Pokazali smo da nećemo dozvoliti da bilo srpski, bilo kineski državljani u Republici Srbiji nanose štetu kineskim državljanima koji mirno žive i rade u Republici Srbiji“, rekao je Dačić.

On je podsetio da je imao priliku da se sastane sa državnim savetnikom Sjaohongom sa kojim je razgovarao na temu bezbednosti u svetu, kao i da ove nedelje u Guangdžou počinju treće po redu zajedničke policijske patrole srpske i kineske policije i druga zajednička vežba specijalnih jedinica.

Dačić je naglasio da je podizanje bezbednosti turista, od posebnog značaja otkako raste broj zajedničkih ekonomskih projekata od kojih su mnogi kapitalni, kao i broj direktnih avio-letova.

"Republika Srbija aktivno radi na unapređenju svih vidova međunarodne saradnje i stvaranju bezbednog ambijenta kako za građane, tako i za ekonomske poslove. Republika Srbija pridaje veliki značaj razvoju ekonomskog ambijenta, kao jednog od bezbednosnih temelja", poručio je ministar Dačić i podsetio da će Beograd biti domaćin EXPO 2027.

Ovom prilikom, ministar Dačić je naglasio da su dolaskom kineskih kompanija kao što su Ziđin, Hbis, CMEC, Šandong, Kosko, Huavei, Sjingju u Republiku Srbiju, pokrenuti zajednički srpsko-kineski ekonomski projekti koji su ubrzali razvoj srpskih regiona.

"I dalje ćemo nastaviti da sa našim kineskim prijateljima sprovodimo zajedničke projekte, ali i da učimo o metodama unapređenja bezbednosti na brzim prugama, da aktivno sarađujemo u oblasti suzbijanja transnacionalnog kriminala i da, u prijateljskoj i iskrenoj atmosferi, razgovaramo o našim daljim koracima", naveo je Dačić.

Prema njegovim rečima, MUP je prepoznao značaj izgradnje bezbednosnog koridora na novom ekonomskom putu svile i značaj saradnje sa zemljama na trasi inicijative Pojas i put.

"Ministarstvo javne bezbednosti Narodne Republike Kine, u Ministarstvu unutrašnjih poslova ima partnera koji razume da se javna bezbednost jedne zemlje može ostvariti samo međusobnim uvažavanjem bezbednosnih interesa, poštovanjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta", kazao je Dačić.

Prema njegovim rečima, MUP Srbije, kroz postojeće mehanizme saradnje, ostaje pouzdan partner u unapređenju saradnje sa svim zemljama a Srbija je stub mira i sigurnosti u kompleksnom regionu jugoistočne Evrope.

"Čvrsto smo opredeljeni da pružimo pun doprinos stabilnosti u regionu i u svetu. Želimo da budemo deo rešenja i da, uz maksimalan napor, solidarno preuzmemo odgovornost", zaključio je Dačić na forumu.

Komentari (0)

Svet