Biznis vesti

Istraživanje u Hrvatskoj: U posednjih desetak godina iselilo se 1,214 lekara

Komentari

Autor: FoNet

25/08/2024

-

19:40

Istraživanje u Hrvatskoj: U posednjih desetak godina iselilo se 1,214 lekara
Kardiologija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Iz Hrvatske se u posednjih desetak godina iselilo 1.214 lekara, a na to ih je naviše nateralo loše upravljanje i organizacija zdravstvenog sistema, pokazalo je istraživanje hrvatskih sociologa objavljeno u časopisu Migracijske i etničke teme, javlja Hina.

Sociolozi Ljiljana Pintarić s Filozofskog fakulteta u Osijeku i Drago Župarić-Iljić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu sproveli su istraživanje intervjuima sa 18 lekara koji su već iselili iz Hrvatske, kako bi stekli relativno dublje uvide u ključne motive za njihovo iseljavanje iz Hrvatske.

Autori dodaju da je to jedno od prvih obuhvatnijih istraživanja u kojem su pomoću kvalitativne metodologije nastojali analizirati i razumeti motive odlaska i premostiti jaz u postojećim istraživanjima.

Iseljavanje lekara iz Hrvatske oblikuju brojni međupovezani činioci i ono je podstaknuto nizom organizacionih problema javnog zdravstvenog sistema, a prvenstveno teškim uslovima rada i visokim nivoom percepcije korupcije i u sistemu javnog zdravstva, ali i u celoj državi.

Loše upravljanje i organizacija sistema nametnulo se kao primarni razlog odlaska, čak pre profesionalnih aspiracija lekara, koji su drugi motiv odlaska.

Širi društveni i politički kontekst samo je opšti okvir u kojem se događaju različite negativne institucionalne prakse, poput klijentelizma i korupcije, koje ulaze u jednčino sveopšteg nezadovoljstva sagovornika radnim okruženjem i radnim uslovima, navedeno je u istraživanju

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis