Biznis vesti

Čuvena mađarska bela vina ugrožena zbog rasta temperature usled klimatskih promena

Komentari

Autor: Tanjug

07/08/2024

-

18:43

Čuvena mađarska bela vina ugrožena zbog rasta temperature usled klimatskih promena
Čuvena mađarska bela vina ugrožena zbog rasta temperature usled klimatskih promena - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Čuvena mađarska bela vina, uključujući i vino iz regije Tokaj, ugrožena su zbog rasta temperature usled klimatskih promena.

Mađarska je ove godine zabeležila najtopliji jul u svojoj istoriji, što je primoralo neke od vinara u zemlji da počnu berbu grožđa početkom avgusta, odnosno mesec dana ranije nego što je uobičajeno, prenosi Rojters.

"Naši modeli pokazuju da će grožđe sazrevati sve ranije, tako da mađarska klima više neće biti idealna za proizvodnju belog vina", navodi klimatolog Peter Sabo.

On je predložio mađarskim proizvođačima vina da se prilagode okolnostima i pređu na proizvodnju crnog vina, sorte koja je pogodnija za topliju klimu.

Mađarski vinari ipak misle da će moći da se prilagode klimatskim promenama i da nastave sa proizvodnjom tradicionalnih belih vina ako usvoje neke promene. 

Neki od njih su već preduzeli mere kojim treba da smanje izloženost grožđa direktnom suncu, a razmatraju i drugačiju sadnju loze.

Istraživanje koje je ranije objavljeno u časopisu "Nature Reviews Earth & Environment" ukazuje da bi oko 90 odsto nekih od tradicionalnih svetskih regiona u kojima se proizvodi vino moglo da nestane u narednim decenijama zbog klimatskih promena.

Naučnici su otkrili da su primorski regioni i ravnice Italije, Španije, Grčke i južne Kalifornije najviše ugroženi, javlja CBS.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis