Biznis vesti

Narodna banka Srbije: BDP u drugom tromesečju zabeležio realan rast od 4,2 odsto međugodišnje

Komentari

Autor: Tanjug

01/08/2024

-

09:43

Narodna banka Srbije: BDP u drugom tromesečju zabeležio realan rast od 4,2 odsto međugodišnje
Ekonomija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bruto domaći proizvod (BDP) Srbije je u drugom tromesečju 2024. godine zabeležio realni rast od 4,2 odsto međugodišnje prema fleš proceni Republičkog zavoda za statistiku (RZS), objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Kako je navedeno u saopštenju, industrijska proizvodnja je u junu 2024. zabeležila rast od dva odsto međugodišnje, čemu je doprineo rast rudarstva (15,2 odsto) i prerađivačke industrije (2,6 odsto), dok je proizvodnja u sektoru energetike smanjena za 7,6 odsto.

Dodaje se da je u okviru prerađivačke industrije, rast zabeležen u 13 od 24 grane, a najveći doprinos rastu potekao je od proizvodnje računara, elektronskih i optičkih proizvoda, proizvodnje prehrambenih proizvoda i proizvodnje metalnih proizvoda.

NBS ističe i da je posmatrano u periodu januar–jun 2024. godine, industrija zabeležila međugodišnji rast od 2,1 odsto, vođena rastom sektora rudarstva od 10,5 odsto, kao i prerađivačke industrije od 2,8 odsto, dok je u sektoru energetike u odnosu na isti period prethodne godine zabeleženo smanjenje aktivnosti od 4,7 odsto.

Promet u trgovini na malo u junu 2024. u odnosu na isti mesec prethodne godine zabeležio je realni rast od 7,2 odsto, dok je u periodu januar–jun realni rast iznosio 7,6 odsto međugodišnje.

Ukupan broj dolazaka turista u junu, kako je navedeno u saopštenju NBS viši je za 6,6 odsto međugodišnje, a ukupan broj noćenja turista za šest odsto, dok je u periodu januar–jun 2024, ukupan broj dolazaka turista viši 10,2 odsto međugodišnje, a broj noćenja turista veći je za 7,8 odsto međugodišnje.

Kada je reč o spoljnotrgovinskim kretanjima, prema podacima RZS, robni izvoz je u junu zabeležio smanjenje od 3,6 odsto međugodišnje, a robni uvoz međugodišnji rast od 1,4 odsto.

"Ako posmatramo prvu polovinu godine, robni izvoz je povećan za 0,1 odsto međugodišnje, čemu su doprineli rast izvoza prerađivačke industrije, poljoprivrede i rudarstva, što je najvećim delom neutralisano manjim izvozom električne energije, na šta se odražava i visoka baza iz prethodne godine", piše u saopštenju centralne banke Srbije.

Dodaje se i da je robni uvoz u šest meseci zabeležio rast od 1,3 odsto međugodišnje, vođen uvozom kapitalnih proizvoda i potrošne robe.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis