Biznis vesti

Stroža pravila za igre na sreću, Mali: Cilj je da se deca zaštite od kockanja

Komentari

Autor: Tanjug

10/10/2024

-

15:44

Stroža pravila za igre na sreću, Mali: Cilj je da se deca zaštite od kockanja
Zavisnost od kocke - Copyright Euronews/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Onemogućavanje maloletnim licima da se registruju i učestvuju u onlajn igrama na sreću kao i onemogućavanje ulaska u objekte u kojima se priređuju igre na sreću, samo su neke od novina koje treba da donesu izmene zakona o igrama na sreću.

Predviđena je strožija kaznena politika jer ako se otkrije prisustvo maloletne osobe u objektu za igre na sreću, predloženo je privremeno, odnosno trajno oduzimanje prava na priređivanje igara na sreću u tom objektu

Strožija kaznena politika je predviđena, ne samo za objekte u kojima se priređuju igre na sreću, već i za onlajn igre na sreću.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali kaže da su izmene Zakona o igrama na sreću u finalnoj fazi i da se analiziraju  primedbe pristigle tokom javne rasprave koja je završena 30. septembra.

Očekuje da će se izmene do kraja godine naći pred poslanicima u Skupštini Srbije.

"Nadam se da će kod poslanika naići na razumevanje to da nam je potrebna veća zaštita dece, jer je upravo to jedan od najjačih motiva za izmenu ovog zakona. Izmene je Ministarstvo finansija iniciralo jer smatramo da će one doprineti većoj zaštiti dece od uticaja igara na sreću, kladionica i sličnih prostora gde deci nije mesto", rekao je Mali za Tanjug.

Dodao je da to ne znači da dosadašnja zakonska rešenja nisu bila dobra, već da se samo žele naglasiti efekti njegove primene dodatnim, oštrijim destimulativnim sankcijama da bi to u praksi dalo željene rezultate.

Euronews/Printscreen

 

Prema njegovim rečima, današnje vreme zahteva da se uhvatimo ukoštac sa novim tehnologijama, brzinom, izloženošću dece internetu, a na institucijama i na roditeljima je da zaštite decu. 

"Smatramo da je potrebno veće uključivanje institucionalnih mehanizama, i upravo je to cilj izmena ovog zakona. Verujem da smo došli do tačke društvenog konsenzusa da decu moramo zaštititi više od vremena u kome žive. Cilj je veća odgovornost u svim sektorima, pa i u ovom. Nije cilj zatvaranje industrija jer i u ovoj  radi veliki broj ljudi i ne želimo da ostanu bez posla. Balans između ta dva će nas dovesti do najboljeg zakonskog rešenja", naglasio je Mali. 

Destimulisanje kockanja

Izmenama je predložena zabrana služenja hrane i alkoholnih pića sa više od pet odsto alkohola u kladionicama i automat klubovima, kao i oporezivanje svih vrsta bonusa i besplatnih podsticaja.

Predloženo je i da se destimuliše rast ove industrije značajnim povećanjem fiksnih naknada za odobrenja, povećanjem minimalnih naknada za priređivanje, povećanjem stopa za obračun naknada za priređivanje i tako dalje.

Izmene i dopune važećeg Zakona o igrama na sreću predlažu se kako bi se unapredio sistem kontrole priređivanja igara na sreću u cilju sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma u okviru normativnog okvira koji je već usklađen sa međunarodnim standardima, tj. maksimalnog smanjenja ranjivosti ovog sektora, uspostavljanja kontrole opticaja gotovog novca i naročito u cilju podizanje stepena svesnosti o društvenoj odgovornosti priređivača igara na sreću i zaštite maloletnih lica, te jednako i ostalih kategorija društva. 

Za razliku od dosadašnjeg zakonskog rešenja koje nema ograničenje za gotovinske uplate i isplate za onlajn kockanje, uvodi se značajno ograničenje i to po jednom igraču mesečno u svim kladionicama priređivača koji ima odobrenje i za priređivanje igara na sreću u kladionicama i za onlajn priređivanje.

U cilju prevencije bolesti zavisnosti i smanjenja posledica od prekomernog kockanja, kao i kontroli igrača nad sopstvenim aktivnostima, uvodi se mogućnost samoisključenja i samoograničenja igrača, što daje mogućnost igraču da sam sebi zabrani učestvovanje u igrama na sreću ili da sam sebi odredi maksimalan iznos koji želi da potroši u igrama na sreću.

Ovim rešenjima se smanjuje rizik igrača od neumerene potrošnje i štetnih posledica od prekomernog kockanja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis