Biznis vesti

Fleš procena: Realni rast BDP u drugom kvartalu 4,2 odsto, u odnosu na isti period prošle godine

Komentari

Autor: Tanjug

31/07/2024

-

13:10

Fleš procena: Realni rast BDP u drugom kvartalu 4,2 odsto, u odnosu na isti period prošle godine
Ekonomija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Realni rast BDP-a Srbije u drugom kvartalu 2024. godine iznosio je, prema fleš proceni, 4,2 odsto, u odnosu na isti period prethodne godine, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Obračun kvartalnog BDP za drugi kvartal 2024. godine, koji je detaljniji i koji se izvodi na nižim nivoima agregiranja, biće objavljen u saopštenju Kvartalni BDP u Republici Srbiji 2. septembra, naveo je RZS.

Industrijska proizvodnja u junu veća za dva odsto u odnosu na jun prošle godine

Industrijska proizvodnja u junu ove godine veća je za dva odsto u odnosu na isti period prethodne godine, dok je u odnosu na prosek 2023. godine veća za 2,4 odsto, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Industrijska proizvodnja je u prvoj polovini ove godine godine, u poređenju sa istim periodom 2023. godine, veća za 2,1 odsto.

Posmatrano po sektorima, u junu 2024. godine, u odnosu na isti mesec 2023. godine zabeležen je rast u sektoru Rudarstva za 15,2 odsto, rast od 2,6 odsto u sektoru Prerađivačke industrije, a pad od 7,6 odsto u sektoru Snabdevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija. 

Podaci o industrijskoj proizvodnji - po namenskim grupama, u junu 2024. godine, u odnosu na jun prethodne godine, pokazuju da je došlo do rasta u proizvodnji kapitalnih proizvoda, za sedam odsto, intermedijarnih proizvoda, osim energije, za 3,5 odsto i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,1 odsto.

Zabeležen je pad proizvodnje energije za 1,6 odsto i trajnih proizvoda za široku potrošnju za 15,6 odsto.

Najveći uticaj na rast industrijske proizvodnje u junu 2024. godine, u odnosu na jun 2023. godine, imale su: Proizvodnja prehrambenih proizvoda, Proizvodnja računara, elektronskih i optičkih proizvoda, Eksploatacija uglja, Eksploatacija ruda metala i Proizvodnja osnovnih metala.

profimedia

 

Desezonirani indeks industrijske proizvodnje za jun 2024. godine u odnosu na maj 2024. godine za industriju ukupno pokazuje rast od 0,8 odsto, a za Prerađivačku industriju rast od 1,7 odsto.

Desezonirani indeks industrijske proizvodnje za jun 2024. godine, u odnosu na prosek 2023. godine, pokazuje da je za industriju ostvaren rast od 2,9 odsto, a za Prerađivačku industriju rast od 4,3 odsto, Proizvodnja malih preduzeća (broj zaposlenih manji od 50) koja nisu obuhvaćena redovnim statističkim istraživanjem prati se na uzorku izabranih jedinica iz sektora prerađivačke industrije.

Kada se uključi ocena industrijske proizvodnje malih preduzeća iz uzorka, industrijska proizvodnja u junu 2024. godine, u odnosu na prosek 2023. godine, kod ukupne industrijske proizvodnje veća je za 2,4 odsto, a kod Prerađivačke industrije veća je za osam odsto.

Promet robe u trgovini na malo u junu veći u stalnim cenama za 7,2 odsto

Promet robe u trgovini na malo u junu ove godine, u odnosu na isti mesec prethodne, veći je u tekućim cenama za 10,6 odsto, a u stalnim cenama za 7,2 odsto, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Ukoliko se uporede prvih šest meseci 2024. godine sa istim periodom 2023. godine, promet robe u trgovini na malo veći je u tekućim cenama za 12,5 odsto, a u stalnim cenama za 7,6 odsto.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis