Biznis vesti

Kontrola trošenja javnih sredstava, Pejović: Zahvaljujući službi DRI imovina države uvećana u iznosu dva biliona dinara

Komentari

Autor: FoNet

25/07/2024

-

14:12

Kontrola trošenja javnih sredstava, Pejović: Zahvaljujući službi DRI imovina države uvećana u iznosu dva biliona dinara
Duško Pejović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Državna revizorska institucija uputila je, u periodu od 2018. do 2023. godine, 14.854 preporuka subjektima revizije, što je donelo uštedu, povećanje prihoda ili vraćenih iznosa u vrednosti od 11,45 milijardi dinara, rečeno je danas na konferenciji kojim je obeležen jubilej 180 godina od osnivanja službe revizora u Srbiji.

Predsednik DRI Duško Pejović rekao je, na skupu u Domu Narodne skupštine Srbije, da je glavna uloga revizora da kontroliše da se javna sredstva koriste efektivno, efikasno i u skladu sa zakonom.

Pejović je rekao da je zahvaljujući službi DRI imovina države uvećana u iznosu dva biliona dinara, odnosno imovina grada Beograda je uvećana 12,5 puta, pokrajine 16 puta, a Novog Sada 17 puta, ukazujući da je imovina "bila tu, ali ne i upisana".

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za finansije Veroljub Arsić istakao je da je u 2023. godini DRI uradila 304 izveštaja o poslovanju, odnosno 582 izveštaja posle revizije.

U periodu od 2018. godine do 2023. godine broj izveštaja je povećan za 38 odsto, broj subjekata koji su predmet kontrole za 43 odsto, dok je broj zaposlenih u revizorskoj instituciji povećan svega za tri odsto, ukazao je Arsić i ponovio da je evidentirana imovina donela 1,92 biliona dinara.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Saša Stevanović rekao je da je na tu poziciju došao iz službe revizora i zna kako je biti u "cipelama kontrolora i kontrolisanog".

Stevanović je rekao da za trošenje ličnog novca odgovarate supružniku, ali za trošenje javnog novca odgovorni ste vladi, skupštini, revizoru, ali najbitnije javnosti i građanima koji kao poreski obveznici pune taj budžet.

Kontrola nas čini boljim, rekao je Stevanović i naveo primer sa kolegijuma Ministarstva finansija kada se raspravlja o knjiženju određenih prihoda i rashoda, uvek se razmatra šta bi rekla kontrola.

Stevanović je ukazao i da je pre nekoliko godina kod izveštaja o završnom računu budžeta bilo 25 ili 26 nepravilnosti koje je uočio revizor, dok je nedavno tih nepravilnosti bilo 11, iako je cilj Ministarstva da nepravilnosti uopšte ne bude.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis