Biznis vesti

Vučević za Euronews Srbija: Zadovoljan sam budžetom, zadržao je razvojni, ali i socijalno-odgovorni karakter

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/10/2024

-

21:35

Vučević za Euronews Srbija: Zadovoljan sam budžetom, zadržao je razvojni, ali i socijalno-odgovorni karakter
Sednica Skupštine Srbije - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je da je zadovoljan novcem kojim vlada raspolaže u 2024. godini jer je rebalansom budžet zadržao razvojni i socijalni karakter. 

Nismo morali da sečemo, oduzimamo, odričemo se, odustajemo, nego smo dodavali, pojačavali i osnažili određene pozicije u budžetu, rekao je Vučević u emisiji "Direktno sa Minjom Miletić"
 
Podsetimo, Skupština Srbija usvojila je u ponedeljak, posle šest dana rasprave, rebalans budžeta, koji je urađen da bi se višak prihoda od 132 milijarde dinara usmerio na više oblasti – prosvetu, poljoprivredu, ekologiju, vojsku.

"Sa pozicije predsednika vlade mogu da kažem da smo dodali nov novac u budžet Srbije za 2024. On je veći i izdavanja su veća, on i dalje zadržao karakter razvojnog, ali i socijalno odgovornog budžeta. Nismo se opredelili samo za jednu stranu, ili za prosta davanja, ili samo za prosta investiciona ulaganja, nego balansiramo, jedno bez drugog ne može i ne bi bilo pravično. Ne bi bilo ni normalno samo da damo na infrastrukturu, kao što ne bi bilo normalno da dajemo samo na neke dotacije i subvencije", rekao je Vučević.

On je dodao da je dobro što je rasprava u Skupštini trajala šest dana i ocenio povećanje izdvajanja države porodicama koje imaju decu kao "dobru novinu" u budžetu. Posebno je istakao veliko izdvajanje za poljoprivredu. 

"Imamo rekordni budžet od 137 milijardi dinara za poljoprivredu, to je gotovo duplo više nego što smo krenuli u 2023. recimo sa budžetom za poljoprivredu, kad je on bio oko 80 milijardi. Danas je predsednik Vučić pričao, baš je poredio budžet za poljoprivredu. Samo kratka komparacija, budžet za poljoprivredu pre 10 godina je bio tri puta manji nego što je sad. Mislim, a nije nam rast BDP-a, ne raste nam 300 odsto, ne raste nam sve puta tri". 

Euronews

 

Rasprava o budžetu je kao kada u porodici razgovarate šta vam je važnije - nešto od bele tehnike, novi automobil ili da zamenite stolariju, objasnio je Vučević. 

 
"Mi ne možemo da tas prevalimo ili gurnemo samo na jednu stranu, moramo da vodimo računa o ravnomernom razvoju svih ovih delova društvenog života ili države. I da ne zanemarujemo ni poljoprivredu, ni zdravstvo, ni kulturu, ni prosvetu. Da ne zanemarimo pitanje odbrane, a da opet ne zaboravimo i pitanje ulaganja u one kategorije stanovništva koje moraju da imaju materijalnu podršku, socijalnu podršku od strane države. I to je ono što sam vam rekao, da budžet mora biti i razvojni i socijalni istovremeno".

Kao neposredni učesnik rasprave u Skupštini, prokomentarisao je dešavanja u parlamentu i sukob poslanika vlasti i opozicije.

"Nažalost rasprava često izađe iz konteksta onoga zbog čega smo se okupili, zbog čega je sazvana sednica Narodne skupštine. Tako da mi izađemo iz tog okvira, nažalost, mnogi vide to kao medijski prostor za predstavljanje odličnih političkih programa, poruka, parola, ili otvaranja tema za koje neko procenjuje da su u tom trenutku medijski atraktivnije nego ono što je na dnevnom redu. Ali i samo pitanje rebalansa budžeta de facto otvara široku lepezu rasprave", rekao je Vučević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis