Politika

Jovanov: Sa opozicijom dogovoren način rada na predstojećoj sednici o litijumu

Komentari

Autor: Tanjug

03/10/2024

-

16:44

Jovanov: Sa opozicijom dogovoren način rada na predstojećoj sednici o litijumu
Jovanov: Sa opozicijom dogovoren način rada na predstojećoj sednici o litijumu - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik poslaničke grupe Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane Milenko Jovanov rekao je da je na današnjem Kolegijumu u parlamentu sa predstavnicima opozicije dogovoren način rada na narednoj sednici na kojoj će se naći njihov predlog za izmenu Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, kojim se traži zabrana istraživanja i eksploatacije litijuma i bora.

"Dogovoren je način rada za narednu sednicu koja počinje u ponedeljak u 10.00 časova izlaganjem predlagača iz redova opozicije. Danijela Nestorović će govoriti u ime čitave opozicije i u ime Đilasove stranke, i Aleksićeve stranke, u ime stranke Miloša Jovanovića, dr Branimira Nestorovića. Nakon toga će uslediti rasprava i videćemo kako će teći. Kompletna dinamika rasprave i trajanje sednice je sada u rukama opozicije, oni su predlagači i oni su ti koji diktiraju tempo", rekao je Jovanov za Tanjug. 

Na pitanje da li je taj predlog izmene zakona jedina tačka dnevnog reda, Jovanov je rekao da će predsednik poslaničke grupe Zeleno-levog fronta Radomir Lazović predložiti dopunu dnevnog reda.

Kako je naveo, ta tačka je Predlog odluke o obrazovanju Komisije za utvrđivanje činjenica i okolnosti u vezi sa nepostupanjem Narodne skupštine u prethodnim sazivima po narodnoj inicijativi za donošenje Zakona o izmeni i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima podnetoj 18. maja 2022. godine.

"Oni su se dogovorili da imaju dve tačke dnevnog reda na toj sednici. Međutim, 86 poslanika opozicije, među kojima su sve sami lideri opozicije i najumnije glave, od dve tačke, jednu su zaboravili. Tako da će tu jednu, zaboravljenu predložiti", naveo je Jovanov.

Tanjug/Marko Đoković

 

Dodao je da pošto je opozicija optuživala vlast da priprema razvodnjavanje sednice brojnim tačkama dnevnog reda, vladajuće stranke neće glasati za dopunu dnevnog reda i da se ona neće naći na dnevnom redu.

"Neka oni predlože ono što su zaboravili, ali mi nismo dužni da stalno ispravljamo njihove greške i da budemo taoci njihovog neznanja i neozbiljnosti", rekao je Jovanov.

Što se tiče predstavnika vladajućih stranaka, Jovanov je rekao da će se truditi da građani Srbije dobiju priliku da čuju kakve su sve, kako je rekao, nebuloze upisivali u predlog zakona.

"Da građani čuju istinu, da čuju kakvim su sve teorijama zavere, lažima i smicalicama služili. Mislim da će to biti veoma interesantna sednica nakon koje će mnogima u Srbiji postati jasno da u opoziciji nema nikog dovoljno ozbiljnog, da na ozbiljan i odgovoran način, pristupi tom pitanju i da ozbiljan predlog i rešenje. Videće koliko je tu amaterizma, propusta, argumenata koji su više za zonu sumraka, nego za Skupštinu Srbije", ocenio je Jovanov.

U Skupštini Srbije danas je, na poziv predsednice parlamenta Ane Brnabić, održan Kolegijum kome su prisustvovali šefovi poslaničkih grupa i predstavnici svih stranaka u parlamentu.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija