Biznis vesti

"Dovoljno struje uprkos svemu": Direktor EPS-a o potrošnji koja obara rekorde, remontima koji su u toku

Komentari

Autor: Fonet

20/07/2024

-

13:05

"Dovoljno struje uprkos svemu": Direktor EPS-a o potrošnji koja obara rekorde, remontima koji su u toku
EPS/Danilo Mijatović - Copyright EPS/Danilo Mijatović

veličina teksta

Aa Aa

Generalni direktor "Elektroprivrede Srbije" (EPS) Dušan Živković izjavio je danas da to preduzeće, iako su u toku planirani kapitalni i redovni remonti termo kapaciteta, a potrošnja električne energije obara sve letnje rekorde, obezbeđuje dovoljne količine električne energije i stabilno snabdevanje građana i privrede.

Živković je istakao da je ponovo u pogonu jedan agregat RHE "Bajina Bašta", pošto je završen veliki remont dovodno-odvodnog sistema, što znači "još 300 megavata na mreži, koji će doprineti energetskoj sigurnosti" u vreme "nezapamćeno dugog toplotnog talasa.

"Vraćanje na mrežu tog agregata, osim dodatne proizvodnje, doprineće i optimizaciji proizvodnih kapaciteta kako bi dodatne količine električne energije obezbeđivane po najpovoljnijim uslovima", rekao je Živković u Bajinoj Bašti, saopštila je EPS.

Istovremeno, kako je dodao, u toku je revitalizacija agregata R1.

"Revitalizacija naše jedine reverzibilne hidroelektrane počela je posle 42 godine rada i nije više mogla biti odlagana. Radovi na prvom agregatu biće završeni krajem novembra, a sledeće godine nas očekuje revitalizacija drugog agregata", naveo je Živković.

EPS/Danilo Mijatović

 

Prema navodima EPS, već sledeće nedelje na mreži će biti blok A6 u TENT. Početkom avgusta biće završen kapitalni remont bloka A1 u Kostolcu, a pre početka grejne sezone biće završeni i kapitalni remonti TENT A2 i bloka B1 u Kostolcu.

Za to vreme nedostajuće količine energije, zbog rekordne letnje potrošnje, obezbeđuju se na tržištu, a kako je saopštila EPS, to se čini znatno jeftinije od realizovanih cena na berzama.

"EPS ne može preko noći zanoviti proizvodne kapacitete stare po više od četiri decenije, ali napredak je vidljiv u svakom segmentu.  U prvih šest meseci ove godine proizvodnja uglja i otkrivke je bolja nego u istom periodu 2023. godine, neplaniranih zastoja termo blokova je 10 odsto manje, dok je realizacija trenutnih i planiranih investicija ubrzana. U isto vreme, očekuje se puštanje u rad novog bloka B3 u Kostolcu radi funkcionalnih proba i garancijskih ispitivanja, a taj blok će doneti dodatnu sigurnost našem energetskom sistemu", navedeno je u saopštenju.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis