Biznis vesti

VELIKI KRAH IT SISTEMA U SVETU Otkazano više od 1.000 letova, poteškoće u radu finansijskih sistema i medija

Komentari

Autor: BBC

19/07/2024

-

09:11

VELIKI KRAH IT SISTEMA U SVETU Otkazano više od 1.000 letova, poteškoće u radu finansijskih sistema i medija
VELIKI KRAH IT SISTEMA U SVETU Otkazano više od 1.000 letova, poteškoće u radu finansijskih sistema i medija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Velike banke, mediji i avio-kompanije trenutno trpe velike poteškoće sa softverskim sistemima u raznim delovima sveta, prenosi BBC.

Letovi su obustavljeni na aerodromu u Sidneju, avioprevoznik United Airlines je prestao da leti, a platforma grupe Londonske berze ima povremene prekide.

U supermarketima širom Australije je nastala haotična situacija, a programi TV mreža su poremećeni usled pada kompjuterskih sistema, prenosi BBC.

Microsoft: Otklonjen glavni uzrok globalnog IT prekida

Kompanija Majkrosoft saopštila je da je osnovni uzrok globalnog prekida rada IT mreža otklonjen, ali da problemi i dalje utiču na pojedne aplikacije i usluge Office 365, prenosi "Reuters".

Kompanija za sajber bezbednost Kraudstrajk (Crowdstrike) sa sedištem u Njujorku saopštila je, povodom navoda da je ona krivac za globalne probleme u IT sektoru zabeležene danas u čitavom svetu, da radi aktivno sa klijentima pogođenim defektom koji je otkriven u jednom apdejtu za domaćina Windows.

Dodaje se da je problem lociran, izolovan i da se radi na sanaciji, a korisnici su upućeni na portal za podršku ove firme radi daljih informacija.

Australijska vlada, švajcarska kancelarija za sajber bezbednost i mnoge druge kompanije koje su danas pogođene problemima u IT sektoru veruju da je uzrok kvara softver "Falcon Sensor".

Greška Kraudstrajka uzrokuje pad Majkrosoftovog operativnog sistema Windows i prikazivanje plavog ekrana, neformalno poznatog i kao "plavi ekran smrti", preneo je "Reuters".

Otkazano više od 1.000 letova širom sveta

Više od hiljadu letova otkazano je danas širom sveta do ovog trenutka, zbog tehničkih problema sa prekidom internet usluga i komunikacija, pokazuju najnoviji podaci kompanije za analizu avijacije Sirijum.

Dodaje se da će broj otkazanih letova, koji trenutno iznosi 1.078, samo biti veći, preneo je BBC.

Brojni aerodromi širom sveta danas su prijavili kašnjenja, otkazivanja ili odlaganja letova usled tehničkih problema sa prekidom internet usluga i komunikacija.

Vazdušni saobraćaj na aerodromu u glavnom gradu Nemačke, Berlinu je zaustavljen danas do 09.00 sati po srednjeevropskom vremenu, a i svi aerodromi u Španiji prijavili su "incidente" zbog tehničkih problema, prenosi BBC.

Berlinski aerodrom saopštio je na platformi X da zbog tehničkih problema kasne letove. U Španiji je "incident" prijavljen na svim aerodromima, navodi BBC.

Svi letovi nekoliko velikih američkih avio-kompanija – uključujući Delta, United i American Airlines obustavljeni su danas zbog problema u komunikaciji, saopštila je Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA).

Prizemljenje utiče na sve letove avio-kompanija, bez obzira na njihovu destinaciju, saopštila je FAA, a prenosi CNN. Nejasno je koliko će obustava letova trajati, a FAA je najavila novo saopštenje tim povodom.

Problemi i u Hrvatskoj

Hrvatski ministar saobraćaja Oleg Butković rekao je da je današnji globalni tehnički problem u internet komunikaciji pogodio i Hrvatsku kontrolu leta.

“Kontrola leta ima teškoće, operativno sve radi, ali administrativni program je u kvaru. Nije kibernetički napad u pitanju, videćemo kad će se to rešiti. Nije dovedeno u pitanje funkcioniranje kontrole vazdušnog saobraćaja", rekao je Butković novinarima.

“Za druge ne znam”, rekao je Butković na pitanje ima li još pogođenih među javnim firmama i institucijama u Hrvatskoj.

Butković kaže i kako je hrvatsko Udruženje kontrole leta (KZP) uključeno u rešavanje problema i da se radi na tome da sve poteškoće što pre budu otklonjene.

Microsoft ispituje problem

Uzrok poremećaja IT sektora nije jasan, ali mnogi koji su pogođeni povezali su ga sa Microsoft PC operativnim sistemima.

Kompanije kao Jetstar i Virgin Airlines su prijavile problem u vezi sa Microsoft sistemima.

Banke i firme kao što su Telstra i Google takođe su registrovale poteškoće.

Kompanija Majkrosoft saopštila je danas da preduzima "akcije na ublažavanju" problema koje su prijavili korisnici, a zbog koga je u kompanijama i bankama širom sveta došlo do tehničkih problema i prekida u funkcionisanju.

Kompanija istražuje pitanja u vezi sa pružanjem klaud usluga u SAD, kao i problem koji je uticao na nekoliko njihovih aplikacija i usluga, navedeno je u saopštenju, a prenosi BBC.

Problemi na aerodromima u Japanu i Indiji

Japanski aerodrom "Narita", oko 60 km od Tokija, saopštio je da avio-kompanijeJetStar, Jeju Air, Qantas, HK Express i Spring Japan imaju problema sa svojim sistemima.

Takođe, aerodrom u Nju Delhiju prijavio je da su neke usluge privremeno pogođene.

U prekidu telefonske linije hitnih službi na Aljasci

Policija u američkoj državi Aljasci izvestila je o prekidu telefonskih linija za hitne slučajeve (broj 911).

U objavi na Fejsbuku, državna policija piše da mnogi kol centri za hitne slučajeve i oni koji nisu hitni ne rade ispravno širom te savezne države.

Kompanija Crowdstrike dovedena u vezu sa krahom: Novim ažuriranjem softvera nastoji da reši problem

Prema izveštajima više medija u svetu, kompanija za sajber bezbednost Crowdstrike, koja između ostalog ima i antivirus, izdala je ažuriranje softvera koje je pošlo naopako i počelo da obara Windows uređaje.

Korisnicima se pojavio tzv. "plavi ekran smrti", to jest BSOD greška na računarima.

Ovaj softverski problem dovodi se u vezu sa krahom IT sistema širom sveta, zbog čega je vrednost akcija firme brzo opala za više od 14 odsto.

Australijska kompanija za sajber bezbednost "Tesserent cyber solutions" je objavila da se problem upravo rešava.

"CrowdStrike je primenio novo ažuriranje sadržaja koje rešava prethodno pogrešno ažuriranje i naknadne probleme sa hostom. Kako vaši uređaji budu primali ovo ažuriranje, možda ćete morati da ponovo pokrenete sistem da bi promene stupile na snagu i da bi problemi sa plavim ekranom (BSOD) bili rešeni“, navodi se u saopštenju, prenosi australiski ABC.

Firma za sajber bezbednost je savetovala svoje klijente o zaobilaznom rešenju ako imaju problema sa ažuriranjem.

Komentari (0)

Biznis