Biznis vesti

Đedović Handanović sa predstavnikom francuskog ministarstva o saradnji u energetskom i rudarskom sektoru

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/07/2024

-

18:03

Đedović Handanović sa predstavnikom francuskog ministarstva o saradnji u energetskom i rudarskom sektoru
MRE/Emilija Jovanović - Copyright MRE/Emilija Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović sastala se danas sa Bendžaminom Galezom, međuministarskim delegatom za snabdevanje rudama i strateškim metalima iz Ministarstva ekonomije i finansija Francuske.

Kako je saopštilo Ministarstvo rudarstva i energetike, tema razgovora bili su potencijali za razvoj saradnje u energetskom i rudarskom sektoru.

"Srbija je prirodno bogata nekim od kritičnih mineralnih sirovina, bez kojih nije moguće sprovesti energetsku tranziciju, pre svega litijumom. U pripremi je Strategija upravljanja mineralnim i drugim geološkim resursima na kojoj je angažovano više od 50 profesora i saradnika Rudarsko geološkog fakulteta i koja će nam pomoći da definišemo načine i pravac kojim ćemo upravljati našim rudnim bogatstvima u interesu građana, ekonomskog razvoja i privrednog rasta na dugoročno održiv način", rekla je Đedović Handanović. 

Ministarka je navela da su u pripremi i izmene Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima kojima će se još više zaštititi interesi Srbije, povećati kontrola i uvesti novi oblici saradnje.

"Svi projekti u sektoru rudarstva i energetike koji se budu razvijali u našoj zemlji moraju da budu u skladu sa EU standardima i propisima, uključujući i standarde u rudarstvu, s obzirom da Srbija ima status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i da smo deo evropskog kontinenta", rekla je ministarka.

MRE/Emilija Jovanović

 

Bendžamin Galezo naveo je da Francuska razvija projekte kritičnih mineralnih sirovina, uključujući podzemni rudnik litijuma u centralnoj Francuskoj.

"Projekat koji se razvija u centralnom delu naše zemlje podrazumeva podzemnu eksploataciju litijuma, uz izgradnju fabrike za preradu, a otvaranje očekujemo oko 2028. godine. Projekat je nešto manji od onog koji se razmatra u dolini Jadra, ali je sličan po kapacitetu. Proglašen je projektom od nacionalnog značaja, jer je naš nacionalni interes da se snabdevamo pre svega iz sopstvenih rudnih bogatstava.  Upravo smo završili javne konsultacije i u ovom trenutku ne vidimo prepreke koje bi uticale na dalji razvoj projekta", rekao je on.

Galezo će sutra prisustvovati na Samitu o kritičnim mineralnim sirovinama koji se održava u Beogradu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis