Biznis vesti

Potpisan memorandum o razvoju nuklearne energije između ministarstava i instituta

Komentari

Autor: Tanjug

10/07/2024

-

10:55

Potpisan memorandum o razvoju nuklearne energije između ministarstava i instituta
Tanjug/Nemanja Jovanović - Copyright Tanjug/Nemanja Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Memorandum o razumevanju u oblasti primene razvoja nuklearne energije u Srbiji potpisan je danas između pet ministarstava Vlade Srbije i 20 naučno-akademskih institucija i instituta.

Memorandum su potpisali Ministarstvo za zaštitu životne sredine, Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo nauke, Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo prosvete sa Elektroprivredom Srbije, Elektromrežom Srbije, Institutom za nuklearne nauke Vinča, Srpsko nuklearno društvo, Direktorat za radiacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije, fakulteti ekonomskih, medicinskih i tehničkih nauka.

Premijer Miloš Vučević je istakao da se ovom ispravlja greška učinjena osamdesetih godina prošlog veka, kada je država zabranila proizvodnju nuklearne energije.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

"Niko nema dilemu da će pitanje električne energije biti dominantno i strateško, kao i da će ulaganje u ovo oblast biti pitanje suvereniteta i samostalnosti jedne države", rekao je Vučević.

On je naglasio da se radi o mirnodopskoj nuklearnoj energije i zamolio da se ovo pitanje ne politizuje, kao i da je zbog toga angažovana naučna zajednica. 

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Kako kaže, pitanje kadrova u ovoj oblasti biće izazovno i na tome će raditi Ministarstvo prosvete.

Dodaje da je moguće razvijati nuklearnu energiju uz zaštiti životne sredine i zdravlja stanovnika Srbije.

"Verujem da je ovo velika šansa za razvoj Srbije. Očekujem da radite transparentno i otvoreno. Ponosan sam što Srbija ima ovakve ljude i institucije", poručio je Vučević prisutnima.

Komentari (0)

Biznis