Biznis vesti

Koliko će poskupeti kafa: Koji su razlozi i šta kažu građani

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Lana Radmanovac

01/07/2024

-

12:06

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Atlantik grupa u čijem su vlasništvu brendovi Grand, Barkafe i Bonito, a od nedavno Donkafe i C kafa trebalo bi od danas svoje proizvode da prodaje po višim cenama. Cena kafe bi, prema pojedinim navodima, od početka meseca trebalo da bude viša od osam do 20 odsto. Da li su veletrgovci dobili nove cenovnike još uvek nije poznato, kao ni to koja će biti krajnja cena kafe na rafovima u marketima. 

Postavlja se pitanje koji su razlozi za poskupljenje i koliko će se to odraziti na kućni budžet.

Ekonomisti smatraju da su velike suše u prethodnom periodu jedan od ključnih faktora za smanjenu količinu kafe na svetskom tržištu, te ni ne čude najavljene veće cene tog proizvoda. 

Iz Atlantik grupe za Euronews Srbija navode da i dalje posluju u okruženju visokih cena sirovina i usluga, usled slabijeg prinosa kafe, logističkih problema sa pristizanjem brodova i involviranosti fondova na berzama.

"Iako je nemoguće internim uštedama anulirati kretanja na svetskim berzama sirovina, mi smo i do sada kroz kontinuitet kriza maksimalno vodili računa o tome da se teret poskupljena u čitavom lancu poslovanja ne prenesemo, svakako ne većim delom, na potrošača", navodi Atlantik grupa.

Koliko će skuplja biti kesica kafe? 

Građani sa kojima je razgovarala ekipa Euronews Srbija su po pitanju poskupljenja ravnodušni i navode da se neće odreći ispijanja kafe.

Euronews

 

Objašnjavajući razloge za poskupljenje, ekonomska novinarka Vesna Bjelić navodi sušu dodajući da na to ne može da utiče ni zemlja ni proizvođači, kao i akcize i inflaciju.  

"Kafa neće poskupeti toliko drastično koliko se prvobitno procenjivalo. Prema nekim mojim informacijama, za 100 grama kafe to će biti od osam do 10 odsto, odnosno ukoliko gledamo u dinarskom iznosu to će biti od 20 do, u najgorem slučaju, 40 dinara po kesici kafe", rekla je Bjelić za Euronews Srbija.

Poslednje poskupljenje kafe bilo je pre dve godine i od tada se za 200 grama Grand kafe se izdvajalo između 360 i 400 dinara, dok za istu količinu C kafe između 280 i 340 dinara. 

Kupovinom Štraus Adriatik-a pre tri meseca, Atlantik grupa je postala jedini prodavac na tržištu. 

Stručnjaci kažu da je Srbija slobodno tržište, te da postojanje monopola nije upitno. 

Ono što jeste je za koliko desetina dinara će novčanik kafeholičara biti lakši od jula. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis