Biznis vesti

Ministarka Đedović: Prošle godine ugrađeno oko 310.000 pametnih brojila

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/06/2024

-

14:28

Ministarka Đedović: Prošle godine ugrađeno oko 310.000 pametnih brojila
Tanjug/Ministarstvo rudarstva i energetike/Emilija Jovanović - Copyright Tanjug/Ministarstvo rudarstva i energetike/Emilija Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je da za Srbiju jeste ključ da obezbedimo više električne energije, ali ne na uštrb energetskog sistema.

"Mislim da se ovaj naš način delovanja pokazao kao ispravan, posebno kada se desio energetski prekid u regionu", rekla je ona.

Podsetimo, krajem ovog meseca širom regiona je došlo do potpunog kolapsa kada je nestalo struje u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, kao i u pojedinim delovima Grčke. Regionalnim medijima širili su se dramatični snimci i situacije iz regiona, ali i jedna činjenica: da je Srbija na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem reagovala na vreme i da zbog toga nije osetila posledice.

Ministarka je govorila na skupu "Međunarodno savetovanje energetike 2024" na Zlatiboru i o onome šta je urađeno na modernizaciji distrubutivne mreže.

Ona je istakla da je posebno ponosna na rezultate koji su ostvareni na modernizaciji distributivne mreže, na koju nažalost nismo decenijama ulagali.

"Za manje od godinu dana, obnovljeno je preko 2.500 km niskonaponske mreže, zamenjeno preko 730 transformatora i 34.000 stubova, ojačali smo vodove na betonskim stubovima, a sve u cilju da smanjimo prekide i osiguramo pouzdanije snabdevanje naših građana", rekla je ona.

"Prošle godine je ugrađeno je oko 310.000 pametnih brojila, zahvaljujući EU donaciji, sa planom za ukupno 522.000 brojila. Automatizacija distributivne mreže vredna 150 miliona evra je u toku, povećavajući pouzdanost i smanjujući gubitke. Nastavićemo da ulažemo, sredstva smo obezbedili", rekla je ministarka na zatvaranju skupa "Međunarodno savetovanje energetike 2024" na Zlatiboru.

Kada je u pitanju energetska tranzicija, odluke o korišćenju prirodnih bogatstava i kritičnih sirovina kojim raspolažemo, kako je dodala, se ne tiču samo naše, nego i budućih generacija i neophodno je slušati reč struke.

"Zato ću uvek uvažiti stručne konferencije, i bilo mi je drago da čujem i ove godine važne zaključke saveta energetičara 2024", istakla je.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis