Biznis vesti

Rudarenjem kriptovaluta se danas bave samo profesionalci, a zamena za dinar je moguća kao i u svakoj drugoj menjačnici

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/06/2024

-

21:30

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Zlato novog doba, bitkoin, u poslednjih pet godina beleži velike oscilacije na tržištu, sa skokom vrednosti za oko 20 puta. O tome govori i činjenica da se sa ulaganjem u tri bitkoina pre pet godina sada može zaraditi nešto manje od 200.000 evra.

Ne možete ih videti ni dodirnuti, ali njihova vrednost na tržištu dostiže i do 7 miliona dinara. Kriptovalute postoje samo u digitalnom obliku, i do njih se dolazi rudarenjem na posebnim internet programima. Tržište se toliko razvilo da se rudarenje isplati samo profesionalcima, a amateri do zarade dolaze ulaganjem.

Matanović: Zlatno vreme rudarenja je prošlo, time se danas bavite ili profesionalno, ili se ne bavite uopšte

Za Euronews Srbija na temu zamene kriptovaluta za nacionalnu valutu, dinar, govorio je Aleksandar Matanović, osnivač menjačnice za kriptovalute "ECD".

On ističe da je zlatno vreme rudarenja prošlo i da se rudarenjem sada bave samo profesionalci.

"Neko ko je davno rudario, pa je bio pametan i neki deo je sačuvao, to bi danas moglo dosta da vredi. Ali, kažem, mislim da je to neko zlatno vreme rudarenja prošlo i da sada kao i mnogi drugi poslovi unutar kriptoindustrije ili se time bavite profesionalno ili se prosto ne bavite uopšte", rekao je on.

U ovakve investicije upustilo se oko 250 hiljada građana Srbije, a ukupna vrednost procenjena je na 4 do 6 milijardi evra, što bi značilo da se oko trećina ukupne državne devizne štednje drži u kriptu.

Ipak, digitalnom imovinom sve češće barataju i kompanije.

Vujović: Kompanije u Srbiji imaju mogućnost da poseduju digitalnu imovinu

Digitalna imovina je još jedno od pitanja koje je povezano sa kriptoindustrijom, a Bogdan Vujović, pravnik i ekonomista specijalizovan za oblast digitalne imovine, govorio je za Euronews Srbija na ovu temu.

On je istakao da kompanije imaju mogućnost da menjaju digitalnu imovinu za dirane, tj. da sredstva iz digitalne sfere prenesu na račun u banci.

"Kompanije u Srbiji imaju zakonsku mogućnost da digitalnu imovinu, najčešće su u pitanju takozvani "stable coini", odnosno teter, koji predstavlja tokenizovani dolar, praktično da ga razmene za određenu robu. U roku od nekoliko minuta mogu da imaju taj teter na svom kompanijskom "walletu" i u roku od nekoliko minuta, odnosno sat ili dva, taj teter njima može biti zamenjen za dinare, na kraju dana će oni imati dinare na svom bankovnom računu", objašnjava Vujović.

Rastu ulagača doprinela je pravna regulacija koja je kriptovalute izvukla iz crne zone. Srbija je među prvima u Evropi 2020. godine usvojila zakon o digitalnoj imovini, pridruživši se Švajcarskoj, Estoniji, Kipru i Malti.

"Da bi se dobila dozvola, mora se ispuniti sijaset različitih uslova, veoma komplikovanih u smislu, da kažemo, količine osnovnog kapitala, koji moraju biti uloženi pre svega u smislu procedura, ali da postoji potpuna zaštita od prevara, apsolutno da ne postoji", zaključio je Vujović.

Ipak neke države su otišle i korak dalje, proglasivši bitcoin zvaničnom valutom. U Srbiji se digitalna imovina još uvek ne može koristiti za plaćanje, ali se već godinama u posebnim menjačnicama može zameniti za dinare.

"Kao i prava menjačnica, mi menjamo jednu valutu za drugu, konkretno menjamo dinar za kriptovalute i obrnuto. Kada ljudima trebaju kriptovalute, dođu kod nas i za dinar ih mogu kupiti", ističe Aleksandar Matanović iz menjačnice kriptovaluta "ECD".

Postoji više hiljada različitih kriptovaluta, a stručnjaci izdvajaju Bitcoin i Etherium kao dve najstabilnije za ulaganje, dok za ostale kažu da je ulaganje u njih čista kocka.

Slažu se i oko toga da se vrednost kripta ne može predvideti i da je davanje prognoza besmisleno.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis