Biznis vesti

Delegacija Srbije u Japanu, Momirović: U oktobru očekujemo veliku delegaciju japanskih privrednika u Beogradu

Komentari

Autor: Tanjug

04/06/2024

-

15:28

Delegacija Srbije u Japanu, Momirović: U oktobru očekujemo veliku delegaciju japanskih privrednika u Beogradu
Delegacija Srbije u Japanu, Momirović: U oktobru očekujemo veliku delegaciju japanskih privrednika u Beogradu - Copyright FOTO TANJUG/ MUST/ ĐORĐE KRSTIĆ

veličina teksta

Aa Aa

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović izjavio je danas da je trgovinska razmena između Srbije i Japana značajna i da je u prošloj godini iznosila 330 miliona evra, ali da je cilj da ona u narednim godinama dostigne nivo od preko milijardu evra godišnje.

On je tokom prvog dana posete Japanu rekao da to može da se uradi jedino ako se privuku nove investicije iz Japana, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Momirović je naglasio da je doputovao sa najvećom državnom i privrednom delegacijom koja je posetila Japan u poslednjih 40 godina, kao i da je na sastanku u Ministarstvu spoljnih poslova istakao da želimo da ubrzamo rad na potpisivanju bilateralnog Sporazuma o zaštiti investicija.

Prema njegovim rečima, to je jedan od načina kako možemo da ubrzamo privrednu saradnju dve zemlje i vidimo nove japanske kompanije u Srbiji.

"Veliki broj japanskih kompanija posluje u Srbiji i u poslednjih sedam, osam godina investirale su više od 500 miliona evra. To su dobre informacije, ali ovo ne sme da nas zadovolji", rekao je Momirović i dodao da može da se postigne mnogo više, naročito ako se u obzir uzme da je u zvaničnoj poseti Japanu respektabilni sastav državno-privredne delegacije od koje se očekuju konkretni rezultati.

Momirović je rekao i da se očekuje da se i posle posete Japanu nastavi ta dinamika, da japanski privrednici već u oktobru dođu i posete Beograd, pogotovo oni privrednici koji do sada nisu razmišljali o Srbiji kao investicionoj destinaciji.

Istakao je da delegaciju zanima kako da poveća plasman proizvoda kompanija iz Srbije, kako da nastavi da razvija poslovanje domaćih firmi, da prošire investicije i razvijaju ekonomiju poštujući interes japanskih kompanija.

FOTO TANJUG/ MUST/ ĐORĐE KRSTIĆ

 

"Ovo jeste jedna poseta koja je u dobroj meri drugačija od dosadašnjih poseta, ovo je poseta koja demonstrira ambiciju srpske ekonomije, demonstrira ambiciju naše politike predvođene Aleksandrom Vučićem, demonstrira da se mi više ne zadovoljavamo malim uspesima već naprotiv, želimo mnogo više za naše firme i naše radnike", rekao je Momirović.

Kako je naveo, Vlada Srbije moramo da pronađe alternativne izvore za razvoj i investicije.

"Evropa će ove godine imati skroman rast, a mi našim građanima moramo da obezbedimo da plate i penzije nastave da rastu. Svi već znaju da je naš osnovni ekonomski cilj da prosečna plata u naredne tri godine poraste na nivo od 1.400 evra, da penzije budu 650 evra i ovo je jedini pravi put", zaključio je Momirović.

U saopštenju se navodi i da je državno - privredna delegacija Srbije održala sastanke u Ministarstvu spoljnih poslova Japana, u Japanskoj organizacijom za spoljnu trgovinu (JETRO), kao i sa privrednicima u Japanskoj poslovnoj zajednici "Keindaren".

"Japanske kompanije zadovoljne poslovnim ambijentom u Srbiji"

Ministarstvo privrede saopštilo je danas da se delegacija Srbije koja boravi u radnoj poseti Japanu, sastala sa predstavnicima japanskog ministarstva spoljnih poslova (MOFA) u Tokiju, parlamentarnim zamenikom ministra spoljnih poslova Fukazavom Joićijem i direktorom odeljenja za Centralnu i Jugoistočnu Evropu Išikavom Vataruom.

Kako se navodi u radnoj poseti Japanu su pored ministarke privrede Adrijane Mesarović i ministar trgovine Tomislav Momirović, ministarka nauke Jelena Begović, savetnik predsednika Srbije Danilo Cicmil, predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež, kao i predstavnici brojnih srpskih kompanija.

Dodaje se da je cilj posete državno-privredne delegacije Srbije Japanu bolje upoznavanje japanskih investitora sa privrednim potencijalima koje Srbija, kao jedna od najatraktivnijih lokacija, nudi investitorima, kao i predstavljanje Srbije generalno kao politički i ekonomski stabilne zemlje i pouzdanog partnera.

U saopštenju se ističe, da su se tokom današnjih razgovora svi složili da su japanski investitori prepoznali prednosti poslovanja u Srbiji i da postoji obostrani interes za dalje investiranje renomiranih japanskih kompanija na srpskom tržištu.

"Svesni smo geografske pozicije Srbije i njene blizine tržištu EU, što je od velike važnosti za kompanije koje žele da smanje rizik dugačkih lanaca snabdevanja. Ponosni smo na mladu i obrazovanu radnu snagu školovanu na univerzitetima u Srbiji, pogotovo u oblasti IKT, zbog čega mnoge svetske kompanije žele da svoje poslovanje pokrenu upravo u našoj zemlji", rekla je Mesarović.

Ona je, kako se navodi, podsetila da su japanske kompanije poput "Nideka", "Tojo Tajera" i "Jazakija", koje posluju u Srbiji, zadovoljne poslovnim ambijentom i pozitivno ocenjuju isplativost ulaganja i podršku dobijenu od nadležnih institucija u Srbiji, Ministarstva privrede, Razvojne agencije Srbije (RAS) i Privredne komore Srbije (PKS).

FOTO TANJUG/ MUST/ ĐORĐE KRSTIĆ

 

"Prioriteti Ministarstva privrede Srbije su dalje unapređenje konkurentnosti domaće privrede i sveukupnog poslovnog ambijenta, porast domaćih i stranih investicija, sa posebnim akcentom na ozelenjavanje poslovanja.

Naš cilj su i novi projekti i značajan porast broja japanskih kompanija i investicija u Srbiji", rekla je Mesarović.

Ministarka je podsetila i da je Beograd domaćin Svetske izložbe EKSPO 2027 i da je u tom kontekstu jedan od prioriteta dalje poboljšanje imidža i jačanje ugleda Srbije u svetu.

Predstavljeni potencijali Srbije u oblasti novih tehnologija i inovacija

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i ministar unutrašnjih poslova i komunikacija Takeaki Macumoto, nadležan za oblast razvoja veštačke inteligencije u Japanu, razgovarali su danas u Tokiju, a sastanak je bio prilika za predstavljanje potencijala Srbije u oblasti novih tehnologija i inovacija, što, kako je ocenjeno, može pomoći produbljivanju saradnje dveju zemalja.

Sastanak je organizovan u okviru zvanične posete ekonomske misije Srbije Tokiju u Ministarstvu unutrašnjih poslova i komunikacija Japana.

Begović je rekla da je izuzetno bitno da se priča o Srbiji, o velikoj snazi Srbije - startap ekosistemu, inovacijama i nauci, i dodala da su te oblasti zaista vredne promocije.

Podsetila je da veliki broj kompanija u Srbiji ili koristi veštačku inteligenciju u svom poslovanju, ili razvija neke proizvode ili usluge bazirane na njoj.

"Saglasili smo se da je to veliki potencijal za razvoj ekonomije, ali i za razvoj društva. Na kraju, kreativnost koju Srbija ima i na koju treba da bude ponosna, nešto je što je vrlo interesantno Japanu i mislimo da će to biti jedan snažan most između naše dve zemlje za ekonomsku, naučnu, ali i saradnju u oblasti inovacija”, navela je Begović nakon završetka razgovora.

Tokom sastanka, kako je dodala, razmenjena su iskustva Srbije i Japana vezana za pravni okvir u oblastima razvoja i primene veštačke inteligencije, kao i o etičkim smernicama u ovim oblastima.

FOTO TANJUG/ MUST/ ĐORĐE KRSTIĆ

 

 

"Veštačka inteligencija, kao moćna tehnologija, trebalo bi da bude usmerena ka dobrobiti ljudi, da bude inkluzivna, da uključi sve. Važno je i da ne sprečavamo razvoj veštačke inteligencije, ali isto tako da imamo kontrolu nad razvojem ove moćne tehnologije", navela je ministarka nauke i dodala da je za to neophodna međunarodna saradnja, međunarodno povezivanje.

Podsetila je da će uloga koju će Srbija preuzeti 2025. godine kao predsedavajući Globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju biti velika.

To će, prema njenim rečima, Srbiju staviti na visoku poziciju, poziciju sa velikom odgovornošću. "Sa kolegama iz 29 zemalja ćemo probati da napravimo međunarodni okvir koji će sve zemlje posle primenjivati, kako bismo razvijali odgovornu i primenjivu veštačku inteligenciju", rekla je i dodala da je bilo reči i o velikom potencijalu koju veštačka inteligencija ima za privredu.

"Nova era ekonomskih odnosa Srbije i Japana"

Srbija i Japan su krenuli u novu eru ekonomskih odnosa o čemu svedoči trend rasta investicija iz te zemlje proteklih godina ali i zajednički rad dve strane na donošenju sporazuma o zaštiti i promociji ulaganja, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

Kako se navodi u saopštenju PKS, državno-privredna delegacija Srbije boravi u Tokiju od 3. do 6. juna i tokom ekonomske misije Japanu predstavlja potencijale srpske privrede. Poseta je organizovana u saradnji sa ambasadom i Vladom Japana, Razvojnom agencijom Srbije (RAS) i PKS.

U saopštenju se ističe da državno-privrednu delegaciju čine osim ministri trgovine, nauke i privrede, Tomislav Momirović, Jelena Begović i Adrijana Mesarović i predsednika PKS, predstavnici Razvojne agencije Srbije (RAS) i domaćih kompanija Elixir Group, Mind Group, Mikroelektronika, Bitgear, Smartcat i Pepper consulting group (PCG).

"Imamo jasnu misiju i došli smo sa jasnom porukom posle održanog poslovnog samita Srbija-Japan u Beogradu pre dve godine. Krenuli smo u novu eru naših ekonomskih odnosa. Broj japanskih investicija i fabrika koje su otvorili kod nas se zaista povećao. Uloženo je od tada više od 250 miliona evra, a u poslednjih pet godina skoro 500 miliona evra. To pokazuje trend rasta", rekao je Čadež.

On je, kako se navodi u saopštenju, rekao i da su kompanije iz Japana zainteresovane da dođu u Srbiju i investiraju u proizvodne procese i pogone, pre svega, zbog blizine i ulaska na evropsko tržište.

Čadež je ukazao i da je primetan trend pomeranja investicija iz Azije ka Evropi, a Srbija je, kako je naglasio na dobroj geografskoj poziciji.

FOTO TANJUG/ MUST/ ĐORĐE KRSTIĆ

 

Prema njegovim rečima, dogovoreno je i da se ubrza rad na izradi sporazuma o zaštiti i promociji ulaganja, a finalizacija tog sporazuma kako kaže može se očekivati već početkom sledeće godine.

Takođe, dodaje, dogovoreno je da se već početkom jeseni organizuje poseta japanskih kompanija Srbiji, pre svega iz oblasti veštačke inteligencije, IT, kao i inovativnog hardvera i drugo.

"Došli smo sa domaćim kompanijama da pokažemo da Srbija ima kapacitet da ponudi inovativna rešenja i najvećim japanskim kopanijama i korporacijama koje imaju velike izazove i trebaju im sveže ideje i manje kompanije koje će fleksibilnije da ponude neka rešenja", objasnio je Čadež.

Predsednik PKS je naglasio i da bi ponovno otvaranje kancelarije Japanske organizacije za spoljnu trgovinu (Japan External Trade Organization - JETRO) u Srbiji bila dodatna podrška postojećim i novim investitorima u srpsku privredu i značajan signal za jačanje dugoročnog privrednog dijaloga između Srbije i Japana.

U saopštenju PKS se navodi i da je tokom sastanka u Japanskom poslovnom udruženju "Keidanren", Čadež istakao da se srpska ekonomija transformisala u ekonomiju zasnovanu na znanju, prelazeći sa tradicionalnih industrijskih grana na industriju visokih tehnologija.

U okviru te transformacije, japanskim kolegama, koji poseduju ekspertizu i napredne tehnologije, predstavljeni su potencijali za ulaganja u projekte zelene tranzicije i saradnju u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija.

Dodaje se da su tokom posete državno-privredne delegacije iz Srbije Japanu održani sastanci sa predstavnicima više japanskih ministarstava - za spoljne poslove, unutrašnje poslove i komunikacije koje je nadležno za veštačku inteligenciju, trgovinu i nauku, kao i sa predstavnicima Japanske organizacije za spoljnu trgovinu.

Organizovan je i Poslovni forum na kojem su japanskim kompanijama predstavljene investicione i poslovne mogućnosti u Srbiji, a vođeni su i razgovori sa članicama najuticajnijeg i najvećeg japanskog poslovnog udruženja "Keidanren", koje zastupa interese najvećih japanskih kompanija.

Održani su i sastanci sa petnaestak najvećih multinacionalnih kompanija iz Japana, među kojima su Mitsubishi, Toyota, Hitachi, Itochu, Japan Tobacco, Toshiba, Takenaka...

Komentari (0)

Biznis