Biznis vesti

Đedović Handanović: Do kraja godine imaćemo više od 150 megavata struje iz solarnih elektrana

Komentari

Autor: Tanjug

30/05/2024

-

12:17

Đedović Handanović: Do kraja godine imaćemo više od 150 megavata struje iz solarnih elektrana
Đedović Handanović: Do kraja godine imaćemo više od 150 megavata struje iz solarnih elektrana - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Pre dve godine Srbija je imala oko 20 megavata iz solarnih elektrana a do kraja ove godine imaćemo više od 150 megavata, što je povećanje od oko 7,5 puta za samo 24 meseca, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike u Vladi Srbije Dubravka Đedović Handanović.

Ona je na konferenciji "Energetska tranzicija Srbije-Inovacije i implementacija" koja je organizovana u okviru višegodišnjeg serijala konferencija Re-set Summit rekla da jedan deo čine kupci-proizvođači, među kojima je i značajan deo domaćinstava, i da je oko 20 odsto kupaca-proizvođača među domaćinstvima kojima je država pomogla subvencijama.

"Davana su im bespovratna sredstva, da postanu kupci-proizvođači i da instaliraju solarne panele na svojim domovima. Do sada smo subvencijama podstakli više od 30.000 domaćinstava, da energetski saniraju svoje domove, ali i da proizvode električnu energiju za sopstvene potrebe", rekla je Đedović Handanović.

Dodala je da su osim domaćinstava, među kupcima-proizvođačima i privreda, javni objekti, industrijska postrojenja, što, prema njenim rečima zapravo pokazuje da smo svi deo energetske tranzicije i da samo kroz zajedničko delovanje možemo da podstaknemo i brže pređemo na obnovljive izvore energije.

Ministarka je najavila da će ove godine biti izgrađena i najveća solarna elektrana u Banatu, snage 26 megavata, koja će moći da zadovolji potrebe za strujom za oko 30.000 građana.

Prema njenoj oceni to je još jedna potvrda unapređenog regulatornog okvira koji je unapređen prošle godine kroz izmenu Zakona o obnovljivim izvorima energije, što je omogućilo da se sprovedu prve i najveće aukcije za dodelu tržišnih premija o obnovljivim izvorima energije.

 

Komentari (0)

Biznis