Biznis vesti

Begović: Startap firme u Srbiji beleže rast od 60 odsto, dok mnoge zemlje u Evropi imaju negativne vrednosti

Komentari

Autor: Tanjug

30/05/2024

-

08:49

Begović: Startap firme u Srbiji beleže rast od 60 odsto, dok mnoge zemlje u Evropi imaju negativne vrednosti
Begović na zatvaranju Sajma tehnike - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Startap ekosistem naših startap kompanija, koje se baziraju na inovativnim idejama imaju veliki potencijal da dostignu na globalnom tržištu veliku vrednost, a samim tim da doprinesu ekonomskom razvoju Srbije, rekla je ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović.  

Podaci govore da je Srbija, što se tiče startapa u rastu, u eksponencijalnom rastu od 60 odsto, što je izvanredan rezultat, s obzirom na to da mnoge zemlje u Evropi za prošlu godinu beleže i negativne vrednosti", kaže Begovićeva za RTS.

Startap ekosistem Beograda i Novog Sada u 2023. godini beleži rast od 66 odsto u odnosu na prethodnu godinu i tako je dostigao i najveću vrednost do sada od više od milijardu dolara. 

Prema njenim rečima, podaci govore da je Srbija inovativna i može da demonstrira svoje rezultate u ovom oblastima.

"Očekujem da će u narednim godinama to doprineti ekonomskom razvoju zemlje", ističe Begovićeva.

Na pitanje kako se Srbija poziciona na svetskoj i ekonomskoj mapi, Begovićeva objašnjava da je podatak o rastu od 60 odsto jaka indikacija da smo "na dobrom putu i da imamo sjajne ljude".

"Na primer, prosečno ljudi koji otvaraju ekosistem su mlađi u odnosnu na globalni i evropski prosek, koji je 35 godina. Interesantno je, takođe, da imamo značajno veći procenat žena koje otvaraju startap", navodi ministarska.

Govoreći o pomoći države, Begovićeva navodi da Srbija ima inovacioni fond, koji predstavlja njen glavni mehanizam koji pomaže u osnivanju, podršcu i mentorstvu.

"U okviru fonda imamo i viši kapital fondova. To su fondovi koji ulažu u rizični kapital i imaju veliku šansu da dostignu visoke vrednost. Trenutna vrednost je milijardu dolara. To govori o velikom potencijalu", zaključuje ministarka nauke Jelena Begović.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis