Svinjsko meso poskupelo, afrička kuga dolila ulje na vatru: "Svako dalje povećanje cena je mač sa dve oštrice"
Komentari20/09/2023
-11:05
Proteklih nekoliko meseci maloprodajna cena svinjskog mesa u Srbiji porasla je za oko 20 odsto, što je posledica, između ostalog, i aktuelne afričke kuge svinja. Sa druge strane, mali uzgajivači zbog zaraze već mesecima nemaju promet. Bliži se period svinjokolja i sve je izvesniji odlazak u mesaru umesto loženja pušnice.
Već dva meseca, meštani Višnjićeva, sela u opštini Šid, vode borbu sa afričkom kugom svinja. I dok svakog dana strepe da li će zaraza ući u njihove obore, suočavaju se sa još jednim problemom - zabranjena je prodaja svinja.
"Mi ne možemo već duži vremenski period da se pomaknemo. Ne možemo da platimo račune". kaže za Euronews Srbija Milka Jovanović, koja ima farmu svinja u Višnjićevu.
Takva je situacija u još 113 naselja u Srbiji, a bliži se i jesen. Već sa prvim mrazom kreću svinjokolji, ali u zaraženim područjima, mnogi neće imati šta da kolju, dok drugi ne mogu svinje da prodaju. Zbog toga, i mesare očekuju veći promet.
"Porašće i potrošnja mesa, soljenje slanine, pečenica, šunki i tako dalje. Potražnja za mesom će se povećati", ističe Predrag Avramović, direktor mesare "Štrand".
Sve to ima svoju cenu. Maloprodajna cena svinjetine u proteklih nekoliko meseci porasla je za gotovo 20 odsto. U mesarama je sada za kilogram neophodno izdvojiti oko 890 dinara. Jovanovići iz Višnjićeva se nadaju da neće morati u mesaru.
"Mi nismo navikli da u našem dvorištu nema svinja. Mi nismo navikli da mi kupujemo, na primer, kilo mesa. Nismo navikli na malo. Mi smo navikli da imamo svoju mast, da imamo svoje proizvode, svoj kulen, svoju slaninu, svoje sve", kaže Milka Jovanović.
Deluje da izazovan period tek predstoji. Afrička kuga ne posustaje, a, uzročno-posledično, ne posustaje ni porast cene svinjskog mesa.
Prostran: Svako dalje povećanje cena je mač sa dve oštrice
Da se saga o problemima stočarstva u Srbiji nastavlja, rekao je za Euronews Srbija i agroekonomista Milan Prostran.
"Ranije smo govorili o padu broja stoke, a sada je, sa svinjskom kugom, kulminirao poseban poseban problem kod svinja. To je došlo kao pošast koja ima uticaja i na rast cena svinjskog mesa. Govorio sam da je taj nivo dostigao maksimum, jer potrošači više neće moći da kupe ono najkvalitetnije od svinjskog mesa", istakao je Prostran.
"Svako dalje povećanje je mač sa dve oštrice - izgubiće se potrošači, pašće promet, i doći će u problem oporavak svinjarstva Srbije", upozorio je on.
Izneo je podatak da je potrošnja mesa u Srbiji već nekoliko godina u ozbiljnoj krizi, odnosno da smo 1990-ih trošili 65 kilograma mesa po glavi stanovnika, a danas svega oko 42 kilograma, dok se u EU troši između 85 i 100 kilograma.
"Oporavak svinjarstva zavisiće od dalje potrošnje. Neke najave da će se smanjiti cene svinjskog mesa, bar kada je u pitanju industrija, govore u prilog činjenici da postoje prostori za sniženje cene. Ako želimo da vratimo svinjarstvo na zelene grane, moramo duboko ući u analizu problema", ističe Prostran.
U Evropi svinjetina pojeftinjuje, ali meso koje uvozimo iz EU je poskupelo i do 40 odsto. Prostran, međutim, kaže da nije problem u količini, već ceni.
"U Evropskoj uniji se može nabavljati zbog visokih subvencija koje imaju farmeri - mi smo tu apsolutno nekonkurentni. Imaju razvijeniju proizvodnju, prave jeftinije proizvode. Ne možemo se sa njima još porediti", kaže Prostran.
"Postoji u teoriji prosta logika - kada cene kukuruza pada - ulazi u svinjarstvo, kada raste - beži od svinjarstva. S obzirom na to da se cena kukuruza u odnosu na pre godinu-dve prepolovila, savetovao bih da proizvođači dobro razmisle o oporavku, jer su im jeftine sirovine, a posebno kukuruz", zaključuje sagovornik Euronews Srbije.
Komentari (0)