Planeta

Hitler opet tema izbora u SAD: Poređenje Trampa sa nacističkim diktatorom nastavlja se uprkos atentatima

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Fox News

26/10/2024

-

17:45

Hitler opet tema izbora u SAD: Poređenje Trampa sa nacističkim diktatorom nastavlja se uprkos atentatima
Hitler opet tema izbora u SAD: Poređenje Trampa sa nacističkim diktatorom nastavlja se uprkos atentatima - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Oko dva meseca posle prvog atentata na bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa i samo 10-ak dana pred izbore 5. novembra na američku političku scenu vratila se retorika poređenja političkih rivala sa Adolfom Hitlerom. 

Inicijalno "primirje" i blaže izjave nisu dugo trajale. Potpredsednica i kandidatkinja demokrata Kamala Haris nazvala je Trampa "fašistom" i rekla da se on divi diktatorima, kao i da predstavlja opasnost za Ameriku. Takođe ga je nazvala "neuravnoteženim" i rekla da želi "nekontrolisanu moć". Ona je podržala izjavu bivšeg šefa osoblja Bele kuće za vreme Trampovog mandata Džona Kelija da Tramp želi da ima "Hitlerove generale“.

Izjavama na temu nacizma pridružila se i Trampova rivalka na izborima 2016. i bivša državna sekretarka Hilari Klinton koja ga je takođe uporedila sa liderom Trećeg rajha. Ona je optužila bivšeg predsednika SAD za "ponovno izvođenje" nacističkog mitinga u Njujorku, U Medison Skver Gardenu iz 1939. godine.

Tanjug/AP/Jacquelyn Martin

 

U nedelju je istaknuti demokratski strateg Džejms Karvil takođe uporedio Trampove planove da održi miting u Njujorku sa simpatizerima nacista iz prošlog veka.

"Vidite šta se tamo dogodilo. Govore vam tačno šta će da urade, govore vam: ’Uvešćemo fašistički režim‘“, rekao je Karvil za MSNBC.

Inače, Tomas Metju Kruks, prvi koji je pokušao da ubije Trampa, bio je registrovani republikanac, prema evidenciji glasanja, ali je zbog svoje starosti učestvovao samo na državnim izborima 8. novembra 2022. godine. Evidencija takođe pokazuje da je donirao 15 dolara za "Progressive Turnout Project", politički akcioni komitet sa sedištem u Čikagu, koji podržava demokratske kandidate.

Rajan Raut, drugi atentator, trenutno nije registrovani glasač, ali je u prošlosti bio registrovan kod demokrata, a tvrdio je da je glasao za Trampa 2016. godine, dok je takođe javno podržavao nekoliko demokrata na društvenim mrežama. Raut je veliki pristalica Ukrajine i zalagao se za jače učešće SAD u ratu te zemlje protiv Rusije, dok se Tramp zalaže za prekid sukoba.

Inače, na opasnost da ovakva retorika protiv Trampa inspiriše potencijalne atentatore upozoravao je još u avgustu prošle godine američki novinar i politički komentator Taker Karlson.

"Počeli su sa kritikom, onda su protestovali, pa su ga opozvali. Sada podižu optužnicu i ništa od toga ne funkcioniše. Šta je sledeće“, upitao je Karlson tokom gostovanja u podkastu.

On je dodao da se ide ka atentatu Donalda Trampa.

„To niko neće da kaže, ali ne znam kako ne možete da dođete do tog zaključka“, rekao je Karlson tada.

Kao odgovor na izjavu Karvila Trampov portparol Stiven Čung rekao je za Hill je on "izgubio svoje klikere“, to jest da je izgubio razum.

"Predsednik Tramp je 100 odsto u pravu. Oni koji žele da potkopaju demokratiju sejući haos na našim izborima su direktna pretnja, baš kao i terorista iz Avganistana koji je uhapšen zbog planiranja višestrukih napada na dan izbora u Sjedinjenim Državama", kazao je on.

Tanjug/AP/Alex Brandon

 

Kako piše Fox News. poređenja Trampa sa Hitlerom usledila su nakon što je Tramp osudio demokrate i medije za žestoku retoriku protiv njega, za koju kaže da je doprinela tome da dva puta pokušaju da ga ubiju.

"Verovao je u retoriku Bajdena i Harisa i delovao je po njoj“, rekao je Tramp za ovu medijsku kuću, govoreći o Rautu, koji ga je vrebao sa puškom iz žbunja na golf terenu na Floridi. 

"Njihova retorika izaziva da pucaju na mene, iako sam ja taj koji će spasiti zemlju, a oni ti koji uništavaju zemlju, i iznutra i spolja", dodao je Tramp.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet