Planeta

Gabard prešla u Republikansku stranku: Trampova saveznica potpuno okrenula leđa bivšoj partiji

Komentari

Autor: The Hill

23/10/2024

-

11:03

Gabard prešla u Republikansku stranku: Trampova saveznica potpuno okrenula leđa bivšoj partiji
Tulsi Gabard i Donald Tramp - Copyright Tanjug AP/Julia Demaree Nikhinson

veličina teksta

Aa Aa

Bivša demokratska kongresmenka sa Havaja Tulsi Gabard najavila je u utorak uveče da će se pridružiti Republikanskoj stranci, prenosi The Hill.

Tim potezom će se potpuno odvojiti od stranke koju je želela da predstavlja na prethodnim predsedničkim izborima.

Gabard je to objavila na mitingu bivšeg predsednika Donalda Trampa, čiju je predsedničku kandidaturu za 2024. formalno podržala u avgustu.

"Ponosna sam zbog moje ljubavi prema našoj zemlji i, konkretno, zbog liderstva koje je predsednik Tramp doneo kako bi transformisao Republikansku stranku i ponovo je pretvori u stranku naroda i stranku mira. Stojim ovde sa vama danas, predsedniče Tramp, i objavljujem da se pridružujem Republikanskoj stranci“, rekla je Gabard na bini na mitingu u Severnoj Karilini, dok je Tramp stajao nekoliko koraka iza.

Republikanske pristalice su reagovale burnim aplauzom, a Tramp se osmehnuo i krenuo da tapše.

"Pridružujem se partiji naroda, stranci jednakosti, stranci koja je osnovana da se bori protiv ropstva i okonča ga u ovoj zemlji. To je stranka zdravog razuma, i stranka koju vodi predsednik, koji ima hrabrosti i snage da se bori za mir“, nastavila je ona.

Gabard je odlučila da se više ne kandiduje za svoje mesto u Predstavničkom domu Kongresa 2020. godine. Umesto toga ušla je u trku na demokratskim predizborima, gde je izgubila od aktuelnog predsednika Džozefa Bajdena.

Tanjug AP/Alex Brandon

 

Gabard je veteranka Nacionalne garde koja je obavila dve ture na Bliskom istoku. Dugo je bila kritična prema establišmentu Demokratske stranke, posebno zbog uvođenja zemlje u ratove u tom regionu.

Bila je jedina iz redova demokrata koja je se samo prijavila da je "prisutna“, umesto da glasa "da", kada je Tramp prvi put opozivan 2019. u Kongresu. Podržala je senatora demokratskog Bernija Sandersa za predsednika 2016. i na kraju Bajdena 2020. godine.

Gabard je dve godine kasnije napustila Demokratsku stranku. Nastavila je da vodi kampanju za istaknute republikance i čest je komentator na konzervativnim medijima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet