Planeta

Nigerija uvodi u upotrebu novu vakcinu R21 protiv malarije

Komentari

Autor: Tanjug

17/10/2024

-

16:58

Nigerija uvodi u upotrebu novu vakcinu R21 protiv malarije
Aedes albopictus - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nigerija uvodi u upotrebu novu vakcinu protiv malarije koja će se besplatno davati deci, izjavio je danas nigerijski ministar zdravlja Muhamad Ali Pate.

Ovim je Nigerija postala jedna od prvih zemalja u svetu koja je podržala novu vakcinu R21, koju su razvili naučnici sa Oksfordskog univerziteta, a napravili Institut za serum Indije i Novavaks, preneo je Reuters.

Vakcinu je privremeno odobrila nigerijska agencija za lekove u aprilu prošle godine.

Pate rekao je da je Nigerija primila 846.200 doza vakcine, nabavljene u partnerstvu sa globalnom grupom za vakcine Gavi, Alijansom za vakcine i UNICEF-om.

Očekuje se da će 26. oktobra stići još 153.800 doza.

"Nema dovoljno vakcina, ali su besplatne, želim da ohrabrim sve dobronamerne Nigerijce da iskoriste ograničenu dostupnost i omoguće svojoj deci da prime vakcinu i budu zaštićena", rekao je Pate novinarima u glavnom gradu Abudži.

Vakcine će prvo biti davane u pilot državama Kebi na severu i priobalnoj Bajelsi, pre nego što budu dostupne širom zemlje, rekao je Pate.

Od malarije, bolesti koju prenose komarci, svake godine premine više od 600.000 osoba, većinom afričkih beba i dece.

Nigerija, najmnogoljudnija afrička država, najteže je pogođena zemlja na svetu sa 31 odsto globalnih smrtnih slučajeva od malarije, prema izveštaju Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za 2023. godinu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet